Geçtiğimiz haftalarda lise eğitimine geçiş yapabilmek için 8. sınıf öğrencilerinin katıldığı LGS sınav sonuçlarının ne zaman açıklanacağı merak ediliyor. Konu hakkındaki açıklamalar Milli Eğitim Bakanlığından geldi. LGS sınav sonucunun ne zaman açıklanacağı belli oldu. Peki, LGS sınavı ne zaman açıklanacak? İşte LGS hakkında merak edilen tüm detaylar…
Sınav sürecinin tamamlanmasının ardından sınav sonuçlarının ne zaman açıklanacağı en çok araştırılan konular arasında yer aldı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada LGS sınav sonuçlarının 30 Haziran Perşembe günü açıklanacağı duyuruldu. Öğrenciler sınav sonuçlarını"www.meb.gov.tr" adresinden öğrenebilirler.
Sınava katılan öğrencilerin bazı durumlarda sınavları geçersiz sayılmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen sınav yönetmeliğine göre öğrencilerin sınavlarının geçersiz olduğu durumlar şu şekildedir:
Başvuru şartlarını taşımayan öğrencilerin sınava girmesi,
Cevap kâğıdının, sınav evrakı dönüş zarfından çıkmaması, eksik çıkması veya zarar görmüş olması,
Öğrencinin herhangi bir şekilde kopya çektiğinin tespit edilmesi,
Sınav kağıdı üzerinde gereksiz karalamaların yer alması ve sınav kağıdının okunmaması,
Geçerli olan kimlik belgesinin ibraz edilmemesi,
Başka bir öğrencinin öğrencinin sınav evrakının kullanıldığının tespit edilmesi,
Öğrencinin yerine başkasının sınava girmesi,
Öğrenci tarafından sınav evrakına zarar verilmesi (soru kitapçığını ve/veya cevap kâğıdını yırtmak, teslim etmemek ve benzeri) gibi durumların görevli kişi tarafından bildirilmesi durumunda sınav geçerli kabul edilmeyecektir.
2022 LGS puanı nasıl hesaplanır?
2022 yılında LGS sınavına katılan öğrencilerin puanları, tek puan türünde hesaplanacaktır. Buna göre öğrencilerin sözel ve sayısal alandan çözdükleri sorulara göre doğru ve yanlış yaptıkları soru sayıları belirlenir. Öğrencinin sayısal ve sözel alandaki notları ayrı ayrı hesaplanmaktadır.Buna göre çözülen her bir teste ait doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının üçte biri çıkarılarak bulunur. Çözülen her testin ham puanların toplama öğrenci sayısına bölümü ile bir sonuç elde edilir. Yani sınav sonucu standart sapması belirlenen ham puanların ortalamasının alınmasına ve sınava giren öğrenci sayısına göre belirlenmektedir. Öğrencilerin her bir alt testine ait standart puanı (SP), o teste ait ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm öğrencilerin ham puanlarının ortalamasını 50'ye, standart sapmasını 10'a getiren bir dönüştürme işlemi sonunda elde edilir.Buna göre öğrencilerin sınav notları tablo 2'de verilen katsayı oranları ile çarpılarak standart puanlar bulunur.
Yabancı Dil veya Din Kültürü Ahlak Bilgisi dersi almayan öğrenciler için bu derslerin standart sapma puanı Yabancı Dil veya Din Kültürü Ahlak Bilgisi dersleri dışındaki diğer derslerin standart puan toplamının bu testten alınabilecek en yüksek ağırlıklı standart puan toplamı ile çarpılması sonucunda belli olur. Testlerin belirlenen ağırlık standart sapma puanları hesaplandıktan sonra adayların sonuçları ortaya çıkacaktır.
Sınav yönetmeliğinde yer alan bir diğer şart ise cevap anahtarında herhangi bir hatanın olması durumunda merkezi sınav kurulu kararı ile soru iptal edilmeyeceğidir. Sorunun doğru şıkkı dikkate alınarak bir değerlendirilme yapılacaktır.
Yapılan değerlendirme sırasında hatalı soruların çıkması durumunda 9/12/2016 tarihli ve 29913 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 02/12/2016 tarihli ve 6764 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 69’uncu maddesiyle, 17/2/2011 tarihli ve 6114 sayılı Kanunun 7’nci maddesinin ikinci fıkrasına eklenen “Sınavlarda iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılır.” hükmü gereğince değerlendirme yapılır.
Sınavda oturumlara katılmayan öğrencinin sınavı iptal edilerek MSP puanı hesaplanmaz.
Buna göre toplam ağırlıklı standart puan kendi içinde en küçük 100 en yüksek 500 olarak hesaplanır