LGS sınavı 5 Haziran Pazar gününde yapılacak. Binlerce aday, büyük bir heyecan içinde istedikleri lisede eğitim görmek için 1 sene boyunca sıkı bir şekilde çalıştılar ve bu sınav için hazırlandılar. Nihayet sınav günü de geldi. Şimdi de tüm gözler LGS sınavı katsayı ile yüzdelik dilim hesaplamalarının nasıl yapıldığına çevrilmiş durumda. Peki LGS sınavı baraj puanı kaç? LGS için Ortaöğretim Başarı Puan hesaplaması nasıl yapılır? İşite detaylar..
LGS katsayı ile yüzdelik dilim hesaplaması nasıl yapılır?
Liseye Geçiş Sınavı 'nda sözle bölümde Türkçe, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Yabancı Dil; sayısal bölümde ise Matematik ile Fen Bilimleri olmak üzere toplamda 6 dersten test yapılacaktır.
LGS puan hesaplamaları ise şu şekilde yapılmaktadır:
İlk önce sözel ile sayısal bölümlere ait olan alanların her bir alt testi için ayrı olacak şekilde doğru ve yanlış cevap sayıları belirlenecektir.
Her öğrencinin ise her bir alt testte ait olan ham puanı, ilgili testte verdiği doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının 3 / 1 'inin çıkarılması şeklinde bulunacaktır. Yani 3 yanlış 1 doğruyu götürür kriteri uygulanmaktadır. Fakat bu durum 3 yanlış yapmadan 1 doğru cevap gitmeyecek anlamına da gelmemektedir. Mesela sınav giren bir öğrenci 1 soruda yanlış yaptığında 0,33; 2 soruda yanlış yaptığında 0,66 oranında doğru cevapları gidecektir. Sorulara verilen yanlış cevaplar çıkarıldıktan sonra da geriye kalan doğru cevap sayısı öğrencinin yaptığı net sayısını yani sınavdan aldığı ham puanını oluşturacaktır.
LGS sınavı baraj puanı kaç?
İyi bir lisede eğitim almak için LGS sınavından en az 450 puan alınması lazım ve sıralamada da yüzde 2 'lik dilime girilmeli. Ancak yüzde 7 'lik dilimlerde de tercih yapılabilen liseler mevcut.
2005 2te MEB, yapılan değişiklikler kapsamında LGS sınavına ilk kez baraj uygulaması getirdi ve LGS sınavını kazanmak için 100 ila 500 aralığındaki OKS - TM ile OKS - MF puan türleri arasından en az bir tanesinden 160 puan alınması şarttı.
LGS sınavı Ortaöğretim Başarı Puanı hesaplaması nasıl yapılır?
Ortaöğretim Başarı Puanı, ortaöğretimden mezun öğrencilerin aldıkları derslerden elde ettikleri başarı puanına verilen addır. Genel olarak ise daha çok okul puanı olarak bilinmektedir.
Türkiye genelinde liseye geçecek olan öğrencilerin değerlendirilmesi, ortaöğretim başarı notlarının yani 100 üzerinden alınan lise mezuniyet puanının 5 ile çarpılması sonucunda Ortaöğretim Başarı Puanına dönüştürülmektedir. Bu şekilde, 50 olan en düşük diploma notunda OBP 250, en yüksek 100 olan diploma notunda ise 500 olarak elde edilmektedir. 50 'nin altında kalan diploma notları için de 50 olarak değerlendirme yapılmaktadır.
Böylelikle de hesaplanmış olan OBP 'nin yüzde 12 'si yani katsayı = 0,12 merkezi sınavdan alınan puanlara eklenip adayın yerleştirme puanı hesaplanmaktadır.