Lenf düğümlerinde beliren ve alyuvar hücrelerinde ortaya çıkan urların genel adı olan lenfomaya denilmektedir. Vücudun savunma hücreleri olan lenfositlerin kanserleşerek kontrolsüz büyümesidir. Lenf kanseri en sık görüldüğü yerler; lenf bezleridir. Lenf bezleri vücudun en önemli savunma mekanizmalarından biridir.
Lenf sistemi, lenf sıvısını vücutta hareket ettiren bir dizi lenf düğümü ve damardır. Lenf sıvıları enfeksiyonla savaşan beyaz kan hücrelerini içerir. Lenf düğümleri, enfeksiyonun yayılmasını önlemek için bakteri ve virüsleri yakalayan ve yok eden filtreler gibi davranır. Lenf sistemi tipik olarak vücudunuzu korurken, lenfosit adı verilen lenf hücreleri kanserli hale gelebilir.
Lenfoma 70'den fazla Kanser türüne sahiptir ve bu vücuttaki bazı bölümleri etkileyebilir. Vücutta görülebilen bölgeler şu şekildedir: ’‘Kemik iliği, Timüs, Dalak, Bademcikler, Lenf düğümleri’’
Doktorlar tipik olarak lenfomaları iki kategoriye ayırır: Hodgkin lenfoması ve Non-Hodgkin lenfoma
Hematoloji kan, kemik iliği ve immün hücre hastalıkları konusunda uzman alandır. Onkologlar kanserli tümörleri tedavi eder. Patologlar, tedavi planlamasına yardımcı olmak ve bir tedavinin işe yarayıp yaramadığını belirlemek için bu doktorlarla birlikte çalışabilir.
Lenfoma tedavileri kanserin evresine bağlıdır. 1. evrede tümör birkaç lenf düğümü ile sınırlıdır, 4. evrede ise tümör akciğer veya kemik iliği gibi diğer organlara yayılmıştır. Tedavi seçenekleri kanserin türüne ve evresine göre değişiklik gösterebilir. Kemoterapi, radyasyon tedavisi veya bazı durumlarda sağlıklı bağışıklık sistemine sahip hücreleri oluşturmak için bir kemik iliği veya kök hücre nakli kullanılabilir. Doktorlar kemoterapi ve radyasyon tedavisine başlamadan önce bu hücreleri veya dokuları toplayabilir. Akrabalar da kemik iliği bağışı yapabilir.
Lenfoma erken evrelerinde her zaman semptomlara neden olmayabilir. Genel bir muayenede doktorunuz teşhisinizi koyabilir. Bazı bölgelerde oluşan Lenf nodülleri: ‘‘Boyun, üst göğüs, koltuk altı, mide, kasık’’
Erken evrelerde kendini farklı şekillerde belli edebilir şu belirtilere dikkat edebilirsiniz: ‘‘Kemik ağrısı, öksürük, yorgunluk, büyümüş dalak, ateş, gece terlemeleri, deride kızarıklık, nefes darlığı, ciltte kaşıntı, karın ağrısı, açıklanamayan kilo kaybı’’
Tüm nodüller kanser olarak nitelendirilmeyebilir. Doktorunuz size en doğru olan bilgiyi verecektir.
Kanser, kontrolsüz hücre büyümesinin bir sonucudur. Bir hücrenin ortalama ömrü kısadır ve daha sonra hücre ölür. Fakat lenfoma olan insanlarda hücre, ölmek yerine büyür ve yayılır. Lenfomaya tam olarak neyin neden olduğu belirsizdir ancak bu kanserle birçok risk faktörü arasında bağlantı vardır.
Yaş durumuna bakıldığı zaman, Lenfoma en çok 60 yaş üstü insanlarda görülür. Ancak, bazı çocuklar ve bebeklerde daha sık görülür. Kadınlar bazı belirli lenfoma tiplerini geliştirme olasılığına sahiptir ve erkeklerin diğer tiplerini geliştirme olasılığı daha yüksektir. Şu etmenler Lenf kanserine sebebiyet verebilir: ‘‘Etnik köken, kimyasal ve radyasyona maruz kalma, Obezite, Aile öyküsü, özellikle kardeş öyküsü etkili olmaktadır İmmün yetmezliği, Enfeksiyöz mononükleoz. Bu hastalık lenfoma riskini artırabilir’’
Çocuklarda lenfoma için aynı risk faktörlerinin çoğu yetişkinler için de risk faktörüdür. Ancak bazı lenfoma tipleri çocuklarda daha yaygındır. Örneğin, Hodgkin lenfoması 15 yaş ve altındaki çocuklarda daha yaygındır ancak çocuklarda ortaya çıkan NHL tipi genellikle hızlı büyür. HIV gibi bağışıklık sistemi yetersizlikleri olan veya bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar alan çocuklarda lenfoma riski artar. Aynı şekilde, radyasyon terapisi veya kemoterapi alan çocukların da bu tür kanser gelişimi için daha yüksek riskleri vardır.