Lejyoner Hastalığı Nedir? Lejyoner Hastalığı Nasıl Bulaşır?

Lejyoner hastalığı, akciğerlere yapışan Legionella pneumophila adlı bakterinin zatürreye neden olduğu hastalıktır. Peki, lejyoner hastalığı nedir? Lejyoner hastalığının belirtileri nelerdir? Konuya ilişkin detaylar haberimizin içeriğinde…

08.07.2020-09:12 - (Son Güncelleme: 08.07.2020-09:10) Lejyoner Hastalığı Nedir? Lejyoner Hastalığı Nasıl Bulaşır?

Lejyoner hastalığı ilk olarak, 1976 yılında Philadelphia’da bir otelde Amerikan Lejyonerlerinin katıldığı bir toplantıda gelişmiş bir salgın hastalıktır. İzole edilen bakteri, lejyonerlerin anısına Legionella pneumophila olarak adlandırılmıştır.

LEJYONER HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR

Lejyoner hastalığı, üst solunum yollarında gelişen enfeksiyonları ile kendini göstermeye başlar. Kısa süreli ağrılar ve yüksek ateşte belirtiler arasında yer alır.

Legionella bakterisinin yol açtığı Lejyoner hastalığı, zatürreye yakın belirtiler gösterir ancak birebir aynı değildir. Karın ağrısı, ishal ve mide bulantıları çok daha şiddetli bir hal alır. Zatürre hastalığından ayrılan bir diğer belirtisi de bilinç kaybı ve unutkanlıktır.

Hastanın idrarı alınarak gerekli testler yapılır. Bu testler Legionella bakterisinin vücutta bulunduğunu ve yayıldığını belirgin bir şekilde ortaya koyar. Bunun sonucunda da en kısa sürede gerekli tedaviye başlanır. Zamanında teşhisi yapılmayan Lejyoner hastalığı, şiddeti arttığı sürece ağrılara neden olur ve tedavi edilmeyen hastalık ölümle sonuçlanır.

LEJYONER HASTALIĞINDAN KORUNMAK

Suda bulunan birçok bakterilerinin neden olduğu bu hastalığın önlenmesi için suyun dezenfekte edilmesi ve uygun sıcaklıklarda saklanması gerekir.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal