Hollanda’nın idari başkenti Lahey’de, 16-18 Ekim tarihleri arasında 16 ülkeden 80’in üzerinde delegenin katılımıyla 9. Dünya Lale Zirvesi gerçekleştirildi. Bu önemli etkinlik, lalenin kültürel önemini ve uluslararası iş birliklerini güçlendirmeyi amaçladı.
Etkinliğin ilk iki gününde, yerli ve yabancı uzmanlar ile akademisyenler çeşitli bildiri sunarak lale ile ilgili bilgi ve deneyimlerini paylaştılar. Zirvenin son gününde ise katılımcılara Hollanda’nın ünlü lale bahçesi Keukenhof ve çevresindeki lale tarlalarına gezi imkanı sunuldu.
İkinci akşam düzenlenen ödül töreni ve gala gecesine Türkiye Büyükelçisi Selçuk Ünal, ABD Büyükelçisi Shefali Razdan Duggal, Çin Büyükelçisi Tan Jian, Belçika Büyükelçisi Anick Van Calster, İsviçre Büyükelçisi Corinne Ciceron Bühler, Kanada Büyükelçisi Lisa Helfand ve İngiltere Elçi-Müsteşarı Keith Allan gibi önemli isimler katılım gösterdi. Ayrıca, Hollanda Gıda ve Tüketici Ürünleri Güvenliği Kurumu (NVWA) Genel Müfettişi Gerard Bakker, lale üreticileri, iş insanları ve çok sayıda sanatçı ile bilim insanı da zirvede yer aldı.
Amsterdam Yunus Emre Enstitüsü’nden Bülent Enver, programın sunumunda lalenin tarihçesini ve Osmanlı döneminden Avrupa’ya uzanan serüvenini anlattı. Bu bağlamda Büyükelçi Selçuk Ünal, lalenin Türk-Hollanda ilişkilerindeki önemini vurgulayarak, "İttifak, dostluk ve ticaretin yanı sıra bu ilişkilerin dikkat çekici kültürel sembolleri mevcut. Ancak en önemli sembol elbette lale,” dedi.
Lalenin, her iki ulus için kültürel doku haline geldiğini kaydeden Ünal, "Orta Asya kökenli lale, Osmanlı İmparatorluğu döneminde zenginlik ve güzelliğin sembolü haline geldi. Canlı desenleri ve formları, birçok Türk sanat eserine ilham verirken, bu durum zengin bir kültürel mirası da somutlaştırmıştır," ifadelerini kullandı.
Zirvenin kapanış galasında Büyükelçi Selçuk Ünal, Türk ebru sanatçılarının eserlerini diğer büyükelçilere ve Genel Müfettiş Gerard Bakker’a hediye etti. Bu anlamlı jest, lale ve Türk kültürü arasındaki derin bağı bir kez daha gözler önüne serdi.
Hollanda'nın idari başkenti Lahey'de 16-18 Ekim'de 16 ülkeden 80'in üzerinde delegenin katılımıyla 9. Dünya Lale Zirvesi gerçekleştirildi. Zirvenin kapanış galasında Büyükelçi Ünal, Amsterdam Yunus Emre Enstitüsü adına, Türk ebru sanatçılarının eserlerini diğer büyükelçilere ve Genel Müfettiş Bakker'a hediye etti.