Üniversite tercihlerinin bugün sabah saatleri içerisinde açıklanması ile birlikte 2021 KYK yurt başvuruları için de heyecan dolu bekleyiş başlamış oldu. Üniversite eğitimini şehir dışında ya da evine uzak bir konumda alacak olan vatandaşlar '2021 KYK yurt başvuruları ne zaman başlayacak, başvuru nasıl yapılır, ücreti ne kadar?' gibi soruların cevaplarını aramaya başlamış durumda. Bilindiği üzere yurtlara yapılacak olan yerleştirmelerin okulların açılacağı tarihe dek tamamlanması gerekiyor. Peki, KYK yurt başvuruları ne zaman başlıyor? İşte kayıt tarihleri ve ücretlerine yönelik tüm ayrıntılar...
KYK yurt ve burs başvurularının tarihleri vatandaşlardan tarafından büyük bir merak ile bekleniyor. KYK yurt ve burs başvurularının yapılacak olan tarih henüz belli olmadı. YKS tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından KYK yurt ve burs başvurularının yakın bir zamanda başlaması bekleniyor.
Üniversite yerleştirme işlemlerinin tamamlanması ile birlikte yurt ve burs başvuru süreci başlayacak.
KYK yurtları için başvurular e-Devlet sistemi üzerinden alınacak. Üniversite öğrencileri olan kimseler T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile birlikte e-Devlet'e giriş yapmalarının ardından Gençlik ve Spor Bakanlığı sekmesinin altındaki 'Yurt Başvurusu' ile 'Burs/Öğrenim Kredisi Başvurusu' ekranlarından adaylara yönelik gerekli bilgilerin girilmesi gerekiyor.
Yerleştirme sonuçlarının ilan edilmesinden sonra yurt başvuruları da adaylardan alınmaya başlanacak. Yurt yerleştirmeleri okulların açılacağı tarihe dek tamamlanacak. Burs başvurularının ise Ekim ayı içerisinde alınması planlanıyor.
KYK yurtları ön lisans - lisans - yüksek lisans - doktora öğrencilerine çıkmaktadır. Başvuru tarihleri içerisinde başvurusunu gerçekleştiren adaylar içerisinde belli bir puanlama kıstasları ile başvuru yapan öğrencilere puanlar verilir. Uzaklık, maddi durum mal varlığı gibi çeşitli durumlar, yurt konusunda etkileyici faktörlerin başında yer almaktadır. Bazı öğrenciler başvuru aşamasında yanıltıcı bilgiler paylaşmaktadır. Ancak bu daha büyük sorunlara sebebiyet vermektedir. Çünkü bu durum ortaya çıktığı anda hakkınızda yasal işlem başlatılabilir.
KYK yurtları için eğer bir önceliğiniz bulunuyorsa önceliğinize göre doğrudan bir yerleştirme uygulaması yapılır. Bu özel durumlar ise Milli Sporcu, şehit - gazi çocuğu gibi durumlardır. Önceliğinizin bulunmadığı durumda ise tespit edilen birtakım kriterlere göre yurtlara yerleştirme yapılmaktadır. Söz konusu bu kriterler arasında önemli olanlar da anne babanın sağlığı, maddi durumu, iş durumu, mal varlığı gibi durumlardır. Bunların yanı sıra varsa kardeş sayınız kardeşlerinizin öğrenim durumları da adaya yurt çıkmasında önemli maddeler arasında yer almaktadır.
Ailenin uzaklığı da yurt çıkmasında bir hayli etkilidir. Örneğin Adana'da okuyacak olan eşit koşullarda yer alan iki öğrencinin birisinin Mersin'den diğerinin ise Ağrı'dan gelmiş olduğunu varsayarsak Ağrı'dan gelen öğrencinin yurda yerleşme ihtimali daha yüksek olacaktır. Ancak sadece bir madde baz alınarak değerlendirme de yapılmamaktadır. Tüm şartlar genel anlamda değerlendirmeye alınır ve ona göre puanlama yapılmasının ardından yurt kontenjanı kadar kişi yurda yerleştirilir. Kalan adaylar ise yedek statüsünde beklemeye alınır.
Asil olarak yurda yerleştirilen aday kimselerden kayıt yapmayan olursa ya da çeşitli nedenlerden kaynaklı yurttan ayrılırsa yedek klasmanında bekleyen öğrencilere sıra gelmektedir.