KYK öğrenim kredisi geri ödemesi ne zaman başlar? KYK öğrenim kredisi geri ödeme gecikme faizi hesaplama

Öğrenim kredisi borcu bulunan pek çok öğrenci borç hesaplamasının nasıl yapıldığını merak ediyor. Öğrenim kredisi borç hesaplaması geri ödemeleri gecikme zammı, Türkiye İstatistik Kurumu Yurt İçi Üretici Fiyat İndeksi’ne (Yİ-ÜFE) göre hesaplanmaktadır. Borcu bulunan birçok öğrenci konu hakkında bilgi almak için araştırma yapmaktadır. Peki, Öğrenim kredisi borcu nasıl hesaplanır? Öğrenim kredisi geri ödeme borç sorgulaması nasıl yapılır? İşte merak edilen tüm soruların yanıtı...

23.03.2022-16:18 - (Son Güncelleme: 23.03.2022-16:18) KYK öğrenim kredisi geri ödemesi ne zaman başlar? KYK öğrenim kredisi geri ödeme gecikme faizi hesaplama

Üniversiteye başlayan çoğu öğrenci ihtiyaçlarını alabilmek için devletin öğrencilere sağladığı kredi ve burs imkanlarından faydalanır. Öğrenim kredisi alan öğrenciler okulları bittikten sonra aldıkları parayı geri ödemektedirler. Okul dönemi bittikten 2 sene sonra kredi geri ödemeleri başlamaktadır. Borcunu erken ödeyen kişiler için erken ödeme indirimi söz konusu iken borcun ödenmemesi durumunda ise borçların yapılandırılması söz konusudur. Öğrenim kredisi geri ödemelerinin hesaplamasının nasıl yapıldığı da merek edilmektedir. Peki, Öğrenim kredisi borcu nasıl hesaplanır? Öğrenim kredisi geri ödeme borç sorgulaması nasıl yapılır? İşte öğrenim kredisi hakkında merak edilen tüm soruların yanıtı haberimizde…

Öğrenim kredisi borcu nasıl hesaplanır?

Öğrenciler üniversiteye başladığında öğrenim kredisi başvurusunda bulunmaktadır. Mezun olduklarında ise bu kredilerin geri ödemesi gerçekleştirilir. Öğrenim kredisi borcu nasıl hesaplandığı merak edilen konular arasında yerini alıyor. Hesaplamalar, Türkiye İstatistik Kurumu Yurt İçi Üretici Fiyat İndeksi’ne (Yİ-ÜFE) göre yapılmaktadır. Kredi alan öğrencinin krediyi almaya başladığı yılın ocak ayı için belirlenen tutarla, öğreniminin sona erdiği veya herhangi bir sebeple kredisinin kesildiği yılın aralık ayında belirlenen tutara göre hesaplanır. Sene içerisinde yaşanan artışlarda eklenerek TÜİK tarafından ödenecek tutar belirlenir.

KYK Borç HesaplamaÖğrenim kredisi geri ödeme borç sorgulaması nasıl yapılır?

Öğrenim kredisi borç sorgulaması yapmak isteyen kişiler e-devlet üzerinden sorgulama işlemini yapabilir. Daha önce ödediğiniz tutar, ne kadar ödeyeceğiniz gibi bilgileri e-devlet üzerinden kolayca yapabilirsiniz. Öğrenim kredisi sorgula işlemi yapmak isteyen kişiler için adımlar şu şekildedir: 

E-devlet sistemi T.C. Kimlik numarası ve şifre ile giriş yapılır.

Arama kısmına ‘Gençlik ve Spor Bakanlığı / Öğrenim / Katkı Kredisi Geri Ödeme Sorgulama’ yazarak ilgili sayfaya gidilir.

Açılan sayfada öğrenim kredisi geri ödeme borç bilgileri görüntülenir.

Öğrenim kredisi geri ödeme bilgilerine e-devlet sistemi üzerinden ulaşılabileceği gibi, Gençlik ve Spor Bakanlığı Kurumsal İletişim Merkezi (GSB KİM) 444 0 472 numarası ile borç bilgilerine ulaşılabilir.

Öğrenim kredisi geri ödeme ertelemesi hangi durumlarda yapılır?

Aldığı öğrenim kredisini ödeyemeyecek olan bazı kişiler hangi şartlarda ödemelerin ertelenebildiği konusunu araştırmaktadır. Bu durum için gerekli olan bazı şartlar yer almaktadır. Bu şartlar şu şekilde sıralanabilir:

Borçlunun borcu ödeyemeyecek durumda / işsiz olması: Borcunun ödeme vadesi henüz gelmemiş olan veya borç taksitlerini düzenli olarak ödeyen kişiler ödeyememesi gibi bir durumla karşılaştığında erteleme talebinde bulunabilir. Bu durumda olan bir kişinin Emekli Sandığı, SSK, BAĞ-KUR gibi sosyal güvenlik kuruluşu niteliğindeki kurumlarla ilişiğinin olmaması gerekir. Bu şartları bulunduran kişiler 30 gün öncesinden e-devlet sistemi üzerinden borç erteleme talebi oluşturmalıdır.

Vatani görevini yapıyor olmak: Borcunun ödeme vadesi henüz gelmemiş veya borç taksitlerini düzenli olarak ödeyen kişiler, askerlik vazifesinin borç ödeme dönemine denk gelmesi durumunda borcu erteleyebilir. Böyle bir durumda olan kişilerin bir ay öncesinde e-devlet sistemi üzerinden borç erteleme talebi oluşturması gereklidir.

Lisans öğreniminden sonra ara vermeden yüksek lisans öğrenimine başlanması: Öğrenim kredisi alan bir öğrencinin kredi ödemeyi okul bitiminden 2 yıl sonra başlamaktadır.  Okulunu bitirdikten sonra ara vermeden yüksek lisans yapan öğrenciler için ödemeler 2 yıl ertelenir. Yüksek lisansı bittikten sonra ara vermeden Master / doktora eğitimine başlarsa kredi geri ödemesi 2 yıl daha ertelenmektedir. Eğitim hayatı devam eden öğrenciler için erteleme işlemi yapılırken şartların sağlanması durumunda öğrencinin 30 gün öncesinden e-devlet sistemi üzerinden borç erteleme talebi oluşturulması gereklidir.

KYK Borç ErtelemeÖğrenim kredisi geri ödeme borcu yapılandırılması nasıl yapılır?

Öğrencilerin krediyi ödeyemediği durumlarda yapılandırma yapılmaktadır. Bu durumda olan kişiler yapılandırmanın nasıl yapıldığını araştırmaktadır. Üst üste iki taksitini ödeyemeyen kişiler için öğrenim kredisi geri ödeme borcu yapılandırılması yapılabilmektedir. Borcun ödenmemesi durumunda borç, bağlı olunan vergi dairesine intikal eder. Öğrenim kredisi geri ödeme borcu yapılandırması için ‘İnteraktif Vergi Dairesi’ sitesi kullanılmaktadır. Sisteme girmek için e-devlet şifresi gereklidir. E-devlet şifreniz ile sisteme giriş yaptığınızda borç yapılandırma işlemleri için talepte bulunabilirsiniz. KYK öğrenim kredisi geri ödemesi ne zaman başlar? KYK öğrenim kredisi geri ödeme gecikme faizi hesaplama

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal