Kokorecin faydalarına değinen Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, tüketirken nelere dikkat edilmesi gerektiğinden bahsederek şöyle konuştu:
‘Sağlıklı beslenebilmek için yeteri miktarda tüketmek gerekir. Haftada 1 kez tüketilmesi önerilir. Kalp damar rahatsızlığı bulunan kişilerin doktor kontrolünde yemesi gerekir. Özellikle küçük yaş grubu çocukların tüketmemesi önerilir.’
‘SAKATAT ÇOK BEKLETİLMEMEDEN TÜKETİLMELİ’
Açıklamalarına devam eden Toprak, şu sözlerle devam etti:
‘Bunları pişmiş tüketmemiz lazım. Az pişmiş ve çiğ tüketilmemeli. Özellikle pandemi döneminde, çünkü olası bir bulaşıda koronavirüsün 72 derece üstü sıcaklıkta inaktif hale geldiğini biliyoruz. Bu nedenle 72 derece üstü sıcaklıkta pişirip tüketmek gerekiyor. Ayrıca sakatatı aldığımız gibi tüketmemiz gerekiyor. Çok fazla bekletmememeyiz. Kelle paça, işkembe ve kokoreç gibi ürünlerin temizliği daha zor işlemlerden geçer. Bunların temizliğine dikkat etmek gerekir. Tanıdığımız bildiğimiz yerden tüketmemiz gerekir.’
Süt kuzu kokorecin çok daha pahalıya mal edildiğini söyleyen Uğur, kuzu kokorecin daha çok talep gördüğünü ve bazı işletmelerinse dana kokoreci kuzu kokoreç olarak sattığını ifade etti.
DANA KOKORECİ KUZU DİYE SATIYORLAR
İzmir Çamdibi'nde tanınmış işletmelerden birinin yöneticisi olan evli ve 2 çocuk babası Hasan Fidan (50), kokorecin sade olduğunu, baharatla sunulduğunu belirterek, ‘Her işte olduğu gibi bu sektörde de hile var. İnce bağırsaktan, bumbardan çalınıyor. Bunun yerine içine daha fazla yağ konuluyor. Yağ oranı yükseltiliyor’ dedi.
Kokoreç ustası evli 2 çocuk babası Tarık Yağmur (48), ‘Ege Bölgesi'nde kokoreç genelde İzmir'de yenir. Dana kokoreç daha ucuz olur. Kokoreç yiyecekseniz tavsiyem kuzu olur. Dana kokorecini genelde kuzu diye satıyorlar. Üstüne kuzu bağırsağı tek şerit sarıp kuzu görünümü veriyorlar’ diye konuştu.