Kuzey Kore'den Turizmde Yeni Adım: Samjiyon Şehri Yabancı Turistlere Açılıyor

COVID-19 pandemisi nedeniyle 5 yıl boyunca turizme kapalı olan Kuzey Kore, sınırlarını yeniden açmaya hazırlanıyor. İlk adım olarak ülkenin kuzeyinde yer alan dağlık Samjiyon şehri, Aralık 2024 itibarıyla yabancı turistlere açılacak. Bu gelişme, Çin merkezli tur şirketleri tarafından duyuruldu ve Kuzey Kore'nin pandemi sonrası normalleşme sürecinde önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

16.08.2024-11:25 - (Son Güncelleme: 16.08.2024-11:25) Kuzey Kore'den Turizmde Yeni Adım: Samjiyon Şehri Yabancı Turistlere Açılıyor

Kuzey Kore, pandeminin başlangıcında sınırlarını dış dünyaya kapatmış ve yalnızca Temmuz 2023’te Çin ve Rusya’dan gelen resmi heyetlerin ülkeye girişine izin vermişti. Ağustos 2023’te ise yurt dışında yaşayan Kuzey Kore vatandaşlarının ülkeye geri dönüşüne olanak tanımıştı. Kuzey Kore'nin özellikle Rus turistler için bu yılın başlarında sınırlı turizm açılımı gerçekleştirdiği de biliniyor.

Samjiyon’un turizme açılmasıyla başlayan bu sürecin ilerleyen zamanlarda başkent Pyongyang ve diğer şehirleri de kapsayacağı düşünülüyor. Bu adım, ülkenin turizm sektörünü yeniden canlandırma çabasının bir parçası olarak görülüyor. Turizm sektörü, Kuzey Kore için önemli bir döviz kaynağı olmasının yanı sıra, ülkenin dış dünyaya kapalı yapısına rağmen bir çeşit yumuşak güç olarak da değerlendiriliyor.


Neden Samjiyon?

Turizm sektörü uzmanları, Kuzey Kore’nin bu hamlesinin, dış dünyayla ilişkilerini yeniden düzenleme çabalarının bir parçası olarak değerlendiriyor. Samjiyon'un seçilmesinin nedenleri arasında, bölgenin ülke içindeki stratejik konumu ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un, burayı "devrimci bir yer" olarak ilan etmesi bulunuyor. Samjiyon, Kim Jong-un’un büyükbabası Kim Il-sung’un doğduğu yer olması sebebiyle Kuzey Kore’de sembolik bir öneme sahip.

Bu gelişmelerin ışığında, Kuzey Kore’nin önümüzdeki dönemde diğer şehirleri de turizme açması bekleniyor. Ancak turizm açılımının hangi koşullar altında ve ne ölçüde gerçekleşeceği, özellikle COVID-19 sonrası küresel sağlık önlemleri ve Kuzey Kore’nin sıkı güvenlik politikaları dikkate alındığında, merakla bekleniyor.

Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal