Kut'ül Amare zaferi 1. Dünya savaşı sırasınmda İtilaf Devletleri ile İttifak Devletleri arasında Irak Cephesi'nde gerçekleşmiştir. 27 Aralık 1915'te başlayan 29 Nisan 1916'da tarihinde sona eren ve Osmanlı ordusunun zaferi ile sonuçlanan savaşın 106. Yıl dönümü kutlanırken Kut'ül amare zaferinin ne olduğu ve nerede kimin zafer kazandığı çok sayıda vatandaşın araştırma konusu oldu.
Kut'ül Amare zaferi; İngilizler ve müttefikleri ile Osmanlı ordusu arasında gerçekleştirilen 1. Dünya Savaşı'nın temel savaşlarından biri olarak adlandırılır. Tarihimizin en önemli zaferlerinden biri olarak tarihe adını yazdıran bu muharebe, İngilizlerin yenilgiye uğratıldığı ve ardından Türk Bayrağının Kut'ül Amare surlarına çekildiği bir muharebedir.
Kut'ül amare zaferi nedir, ne demek?
Kut'ül Ammare, Irak'ın başkenti Bağdat'ın güney bölgesinde yaklaşık olarak 6500 kişinin yaşadığı bir kasaba idi. İngiliz General Charles Townshend komutasında olan İngiliz (Hint) Tümeni Bağdat'a girmeye çalışırken 23 Kasım 1915 tarihinde Selman-ı Pak Muharebesi'ni kaybetti ve geri çekilmek zorunda kaldı. Kut kasabasına sığınan General Charles Townshend komutasında olan İngiliz (Hint) Tümeni yeni kurulan Osmanlı 6. Ordusu'nun başına gelen Albay(Miralay) Sakallı Nurettin Bey'in kuvvetleri tarafından 27 Aralık 1915'te kuşatıldı. İngiliz kuvvetleri ile Osmanlı kuvvetleri arasındaki savaş ise o gün başladı.
Mirliva Halil paşa göreve getirildi
İngiliz kuvvetleri Kut'u kurtarmak için General Aylmer komutasında olan Tigris (Dicle) Kolordusu ile birlikte hücuma geçse de 6 Ocak 1916 tarihinde gerçekleşen Şeyh Saad Muharebesi'nde 4.000 askerini keybetti ve geri çekilmek zorunda kaldı. Muharebeden çekilme emri veren 9. Kolordu Komutanı Miralay (Albay) 'Sakallı' Nurettin Bey ise bu kararı sonrası görevden alını ve yerine Mirliva Halil Paşa (Kut) atandı.
İngiliz kuvvetleri, 13 Ocak 1916 tarihinde gerçekleşen Vadi Muharebesi sonunda 1.600, 21 Ocak tarihinde gerçekleşen Hannah Muharebesi sırasında 2.700 askeri kaybetti ve ger püskürtüldü. O dönemde İngiliz kuvvetleri Mart ayının başlarında yeniden taarruza geçerken o sırada 8 Mart 1916'da Sabis (Dujaila) mevkiine gelen Miralay (Albay) Ali İhsan Bey (Sabis) komutasında olan 13. Kolorduya karşı 3.500 askerini kaybetti ve geri çekilmek zorunda kaldı. İngiliz ordusunun aldığı bu yenilgi sonrası General Aylmer görevinden azledildi ve yerine General Gorringe atandı.
İngilizler 29 Nisan 1916'da teslim oldu
19 Nisan 1916'da 6. Ordu Komutanı olan Mareşal Von der Goltz Paşa, Bağdat'taki karargâhında tifüs hastalığından hayatını kaybettikten sonra yerine Mirliva Halil Paşa (Kut) getirildikten 10 gün sonra 29 Nisan 1916'da Townshend birliklerinin Kut bölgesinde yaşanan açlıktan 13 generali, 481 subayı ve 13.300 eri ile birlikte Osmanlı Kuvvetleri'ne teslim olmak zorunda kaldı.
Osmanlı birliklerinin teslim aldıkları ordularını kurtarmak için Kut'a gelen İngiliz kuvvetleri muharebede 30 bin zayiat vermiş ve geri dönmüşlerdir.
Bu sonuçla birlikte Osmanlı sebatı İngiliz inadını kırarak birinci zaferi Çanakkale'de, ikinci zaferi de Kut bölgesinde göstermiştir. Kut zaferi sonrasında İngiliz kuvvetleri ile müttefiklerinin, 23.000 ölü ve yaralı verdiği kayıtlara geçerken Osmanlı kuvvetleri 10.000 ölü ve yaralı verdiği yazılmıştır.