Kutsal topraklar için yeni uygulama: Diyanet detayları açıkladı

Diyanet İşleri Başkanlığı, kutsal topraklarda kalabalıktan veya kaybolmaktan korkan hacılara manevi danışmanlık hizmeti verileceğini duyurdu.

21.06.2024-12:39 - (Son Güncelleme: 21.06.2024-14:27) Kutsal topraklar için yeni uygulama: Diyanet detayları açıkladı

Diyanet İşleri Başkanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Mühtedi Çalışmaları ve Yurtdışı Sosyal İçerikli Din Hizmetleri Daire Başkanı Sevde Düzgüner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Fetva ve İrşat Ekip Başkanlığı olarak 2024 Hac Organizasyonu sürecinde fetva, irşat ve manevi destek alanlarında önemli hizmetler verdiklerini aktardı.

Bu yıl ilk kez uygulanacak

İnternethaber’de yer alan habere göre; Düzgüner, fetva hizmetlerinde hac ibadetinin gerçekleştirilmesi konusunu ele alırken, irşatta ise hacın bireyler üzerindeki etkilerini değerlendirdiklerini belirtti. Bu yıl ilk kez uygulamaya koydukları manevi destek hizmetini de vurgulayan Düzgüner, bu hizmetlerin, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın ülke genelindeki faaliyetlerinin hac döneminde genişletilmesiyle hayata geçtiğini ifade etti.

Başkanlık bünyesinde özel eğitimlerle yetiştirilen manevi danışmanların, hastane, yurtlar ve cezaevleri gibi çeşitli kurumlarda görev yaptığını dile getiren Düzgüner, "Zor ve sıkıntılı zamanlarda inancı ve maneviyatıyla güç alan insanların yanında olup, onlara profesyonel destek sağlıyorlar" dedi.

Kutsal topraklar için yeni uygulama: Diyanet detayları açıkladı

Manevi destek hizmetleri sağlanacak

"Her an onların yanında olduklarını hissettirdiler" Manevi destek hizmetlerinin, Kahramanmaraş'taki depremlerin ardından bölgede de verildiğini hatırlatan Düzgüner, hac sürecinde de Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı hastanelerde manevi destek hizmeti verdiklerini belirtti. Ayrıca depremzedelerin yanı sıra diğer hacı adaylarına da kutsal topraklarda aynı hizmeti sunduklarını aktardı.

"Kahramanmaraş ve Hatay gibi depremin etkilediği şehirlerden gelen kafilelere özel manevi danışmanlar atanmıştır. Bu yılki uygulamada 12 kafileye özel ilgilenen manevi danışmanlar görevlendirildi. Danışmanlar, bu alanda uzun yıllar çalışmış ve deneyim sahibi kişiler arasından seçilmiştir. Onlar, kafileleri kutsal topraklarda karşılayıp, onlarla birlikte otellerde konaklamış, yemek yemiş ve tavaf yapmışlardır. Her zaman onların yanında olduklarını hissettirmişlerdir."

Kaybolma korkusu yaşayanlar da bu hizmete başvurdu Düzgüner, ayrıca kısa süre önce veya hac ibadeti sırasında yakınlarını kaybeden kişilere de manevi destek danışmanı görevlendirdiklerini belirterek, şunları söyledi:

"Ayrıca Kabe'ye giderken veya dönerken kaybolma korkusu yaşayan veya kalabalık nedeniyle endişe duyan hacılarımız oldu. Bu tür olumsuz deneyimlerle başa çıkma konusunda da manevi destek hizmeti sunduk."

Bine yakın görüşme yapıldı Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı hastaneden cerrahi müdahale gerektiren hastaların Suudi Arabistan'a sevk edilmesi durumunda da söz konusu hizmeti verdiklerini belirten Düzgüner, "Bu yıl ilk kez hayata geçirdiğimiz bu uygulamadan hacı adaylarımız çok memnun kaldı. Artık hac kafileleri yurda dönmeye başladı. Bu destekten faydalanan vatandaşlarımız, memnuniyetlerini manevi destek danışmanlarımıza 'Seni bana Allah gönderdi' diyerek ifade ediyorlar. Bu geri bildirimi sık sık alıyoruz. İnsanlar, yoğun duygular yaşadıkları ve içinden çıkamadıkları zamanlarda, dışarıdan kendileri için gelmiş ve sakinleştiren, dualar eden birisiyle karşılaştıklarında buranın maneviyatının da etkisiyle daha kolay atlatıyorlar. Bu çalışma bu yıl başladı ve bundan sonra da gelişerek devam edecek." dedi.

Yaren Eryılmaz
yareneryilmaz@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal