ATV ekranlarında izleyiciyle buluşan Kuruluş Osman dizisi, izleyicilerin tarihe olan ilgisini arttırdı. Dizide Osman Gazi’nin oğulları Orhan ve Alaeddin Bey merak konusu oldu. İzleyiciler, Alaeddin Bey’in kim olduğunu ve tarihteki yerini araştırmaya başladı. Peki, Alaeddin Bey kimdir? Tarihte nasıl bir yeri vardır? İşte merak edilen soruların yanıtları…
Osman Bey’in oğlu olan Alaeddin Bey, tarihi kaynaklarda Ali ve Ali Erden şeklinde anılmaktadır. O dönemki kaynakların yetersiz olması nedeniyle Alaeddin Bey hakkında net bilgiler mevcut değildir. Vakfiyesinde ismi Alaeddin olarak belirtilmiştir. Orhan Bey’in anne ve babaları aynı olan küçük kardeşi olduğu tahmin edilmektedir. Babası vefat edene kadar hayatının bir bölümünü dedesi Şeyh Edebâli'nin yanında Bilecik’te, bir bölümünü de babasının yanında Yenişehir’de geçirdi. Osman Gazi’nin vefatının ardından, ahî reislerinin desteğiyle beyliğin başına geçen ağabeyi Orhan'ın yanında ordu kumandanı olarak görev aldı. Daha sonra ise inzivaya çekildiği düşünülmektedir.
Bazı kaynaklara göre ise babası hayattayken, ordu kumandanı olan ağabeyi Orhan’ın bey olmasını yönündeki teklifini reddetti. Babasının da mirasını reddeden Alaeddin Bey’in sadece Bursa'nın Kete bölgesinde bulunan Kotra (Kudra) topraklarını istediği belirtilmektedir. Orhan Gazi’nin Bizans İmparatoru Andronikos ile Maltepe'de yaptığı savaşta Alaeddin Bey’in ordu kumandanı olarak ögrev aldığı da bilinmektedir. 1333 tarihli vakfiyesinde geçen "emîr-i kebîr mücâhid fî sebîlillâh (...) avni'l-guzât ve'l-mücâhidîn" sözleri bu durumu doğrulamaktadır. Bazı kaynaklara göre Alaeddin Bey, 1333 yılında Biga Kalesi'nde hayatını kaybetmiştir. Mezarı, babasıyla birlikte Bursa’daki türbede bulunmaktadır.
Alaeddin Bey’in Bursa’nın Kükürtlü semtinde bir tekkesi ve Kaplıca başında da iki camii bulunmaktadır. 928 (1522) tarihinde Bursa vakıflarında bulunan tapu defterinde torunlarının adı geçer. O dönemde yaşayan ve hanedana mensup olan bir Alaeddin Paşa ile karıştırılan Alaeddin Bey’in tarihi kayıtlardaki sıfatı “Bey”dir.
Osmanlı Beyliği’ni askeri ve idari anlamda teşkilatlandıran Alaeddin Bey, öenmli bir başarı göstermiştir. Ordu kumandanı olduğu zamanlarda, Osmanlı askerlerini diğer Anadolu beyliklerinin askerlerinden farklı kılmak için askerlerin serpuşlarının rengini kırmızıdan beyaza çevirmiştir. Tarihte ilk kez, Çandarlı Kara Halil ile birlikte dâimî yaya ve müsellem birliklerinin kurulması sağlamıştır. Bazı rivayetlere göre ordunun bütün birliklerini teşkilatlandırmış, Osmanlılarda Divan Teşkilatını kurmuş, divanda burma sarık giyilmesini ve para bastırılmasını Alaeddin Bey yaptırmıştır. Fakat bu bilgilerin kesinliği doğrulanmamıştır.