Kuru baklagiller denildiğinde akla ilk olarak nohut ve kırmızı mercimek gelir. Ancak baklagiller bu kadarla sınırlı değildir. Sizin için yemeklerimizi lezzetlendiren, sofralarımızın baş tacı olan kuru baklagilleri ve faydalarını bir araya getirdik. İşte detaylar…
KURU BAKLAGİLLER NELERDİR?
KURU BAKLAGİLLERİN ÇEŞİTLERİ VE FAYDALARI NELERDİR?
Nohut: Çorum’da leblebi ile Arap mutfağında ise humusu ile sevilen, hemen her yemekte kullanılabilen bir bakliyattır. Ülkemizde en çok İç Anadolu ve Güneydoğu’da yetiştirilir.
Bakla: Baklagillere adını veren bir besindir. Her yemekte kullanılan özellikle de İç Anadolu’da dolmalara lezzet katan yüksek protein kaynağı olan enfes bir tattır.
Barbunya: İlkbahar ve yaz döneminde yetişen, mevsiminde taze olarak tüketildiğinde son derece sağlıklı bir hale gelen bakliyat türüdür.
Mercimek: Ülkemizin her bölgesinde üretime açık olan bir bakliyat türüdür. Kırmızı, yeşil, sarı ve siyah mercimek olmak üzere birkaç çeşidi bulunmaktadır. İçeriğinde yüksek oranda protein barındırmaktadır.
Bezelye: Protein, nişasta, fosfor ve B vitaminleri bakımından oldukça zengin olan bir besin türüdür. Etli şekilde pişirildiğinde çok daha sağlıklı bir hale gelmektedir.
Börülce: Hem taze hem de kuru şekilde tüketilen protein ve nişasta açısından oldukça zengin olan bir besindir.
Fasulye: Çok çeşitli bir baklagillerdendir. Ülkemiz adeta kuru fasulye ile temsil edilmektedir. Yöresel lezzetlerin farklılığı ile sucuklu, etli, pastırmalı olarak da tüketilir.
Soya Fasulyesi: Birçok üründe kullanılan ve hatta son zamanlarda kullanım alanı daha da genişleyen popüler olan bir bakliyattır. Pastalarda, ekmeklerde, hamurlu gıdalarda yaygın olarak kullanılmaktadır.
KURU BAKLAGİLLERİ BESİN DEĞERLERİ NELERDİR?