Hatay'a özgü olan ve pek bilinmeyen, görünüşü zencefile benzetilen Kurkaz yemeği tadanlar tarafından oldukça beğeniliyor. Yabancı turistlerin de oldukça ilgi gösterdiği yemek ile ilgili araştırılan ve merak edilen tüm detayları haberimizde derledik.
Kurkaz yemeği
Yemek ile ilgili UNESCO Hatay Gastronomi Evi Müdürü İpek Aslan açıklamalar yaptı. Açıklamalarında Hatay'ın olmazsa olmaz bütün sevilen yemeklerini misafirlerine ikram ettiklerinin üstünü çizerek şunlara değindi; "UNESCO Hatay Gastronomi Evi olarak unutulan yemeklerin tekrar kazandırılması konusunda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Unutulmuş Kurkaz yemeğimiz yapıldı. Pazarlarımızda hallerde bulunan yabani yer elması olarak biliniyor. Aslında unutulmuş bir yemektir. Bizler ise unutulmak üzere olan Hatay'ın olmazsa olmaz tüm yerel yemeklerini 7 gün 3 öğün boyu 250 yıllık tarihi konağımızda misafirlerimize ikram etmeye devam ediyoruz. Yerli ve yabancı turistlerin yöremze ait tüm lezzetleri bulabileceği evimizde 3. yılımız bitti ve bu zaman zarfında 400'den fazla yemeği menümüze ekleyebildik."
Kurkaz yemeği ile ilgili UNESCO Hatay Gastronomi Evi Baş Mutfak Şefi Süleyman Demirel de bazı açıklamalarda bulundu. "Hatay'ın unutulmaz yemeklerini yaşatmaya devam ediyoruz. Kurkaz yemeğimiz yabani yer elmasından yapılan bir yemektir. Yağmur sonrası sulak alanlarda toprak altından çıkarılan bir sebzedir. Hatay'da çok eski zamanlardan beri bilinen bir tarihi var. Zeytinyağlı ve etli şekilde yapılabilir. Soğanlar tereyağı ile beraber kavrulur, daha sonra etler ilave edilir. Sonra ise salça ve soyduğumuz yabani yer elmaları eklenir. İsteğe göre ise baharat kullanılabilir. Kaynaması gerçekleştikten sonra da ikram edebiliyoruz."
Kurkaz yemeği malzemeleri
-Yarım kg kurkaz
-1 çorba kaşığı tereyağı
-250 gram kuzu kuşbaşı et
-2 su bardağı su veya et suyu
-1 çorba karşığı domates salçası
-Karabiber
-Tuz
Kurkaz yapımı
Öncelikler kurkazların kabuğu soyulur ve küp küp doğranır. Tencere içine tereyağı eklenip eritildikten sonra etler atılır ve sarartılır. Sonra kurkazlar eklenerek birkaç dakika karıştırıldıktan sonra tuz ve karabiber eklenir. Son olarak ise farklı bir kasede su ile karıştırılmış salça da eklendikten sonra 20 dakika kısık ateşte pişirilir, sıcakken servis edilir.