Kureyş Suresi Okunuşu ve Anlamı Nedir?

Kuran-ı Kerim’in 106. Suresi olan ve adını ilk ayetindeki “Kureyş” kelimesinden alan sure, bu isimdeki kabilenin İslam’a davet edilişini anlatıyor. Peki, Kureyş Suresinin meali ne, Türkçe ve Arapça nasıl okunur, fazileti nedir?

12.01.2022-13:34 - (Son Güncelleme: 02.02.2022-09:17) Kureyş Suresi Okunuşu ve Anlamı Nedir?

4 ayetten oluşan ve Kuran-ı Kerim’in en kısa surelerinden biri olan Kureyş Suresi, Kureyş kabilesinin imana davet edilmesini ve kabilenin neden Rabblerine kulluk etmeleri gerektiğini anlatılıyor. Bu sure, hadislere konu olan, oldukça çok bilinen namaz sureleri arasında yer alıyor. İşte okunuşu ve meali…

OKUNUŞU

Bismillahirrahmânirrahîm.

1. Li'î lâfi Kurayş'in

2. Îlâfihim rihleteşşitâi vessayf

3. Felya'büdû rabbe hâzelbeyt

4. Ellezî et'amehüm min cû'in ve âmenehüm min havf

MEALİ

Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle.

1. Kureyş'e imkan sağlandığı için,

2. Kışın ve yazın yolculuk etme imkanı sağlandığı için,

3. Hiç olmazsa onun için bu Beyt'in (Kabe'nin) Rabbine kulluk etsinler!

4. Ki kendilerini açlıktan doyurdu ve onları korkudan emin kıldı.

Kureyş Suresi Anlamı

FAZİLETİ

Başka bir topluluğa nasip olmayacak kabile özelindeki sureyi okumak on sevabı beraberinde getiriyor. Hadislerde Allah'ın Kureyş hakkında sûre indirmesinin başka hiçbir topluluğa nasip olmayan ilâhî bir lutuf olduğundan bahsedilir. 

TEFSİRİ

Sûrenin başında Allah'ın Kureyşliler'i yaz ve kış yolculuklarına alıştırdığı ifade edilir (âyet 1-2). İlk âyette yer alan "îlâf" kelimesi sözlükte "alıştırma, ısındırma; ahid, antlaşma ve ülfet" gibi anlamlara gelir.

Kureyş sûresinde daha sonra Allah'ın Kureyşliler'i doyurup açlıktan kurtardığı ve korkudan emin kıldığı vurgulanarak bu nimetlerden dolayı Allah'a ibadet etmeleri emredilir (âyet 3-4). Kaynaklarda, Allah'ın Kureyş'i korkudan emin kılmasının, hem ikamet ettikleri Mekke ve civarında hem de bu bölge dışına yaptıkları yolculuklarda emniyet içerisinde olmaları veya Fil Vakası'nda Ebrehe ordusunun mağlup edilerek güvenliklerinin sağlanması ile gerçekleştiği nakledilmektedir (Fahreddin er-Râzî, XXXII, 109). 

Diğer taraftan aynı âyette işaret edilen açlıktan kurtarmanın ise Mekke ve çevresinin tarıma elverişsiz bir bölge iken Hz. İbrâhim'in duası (İbrâhîm 14/37) ve Kâbe'nin kutsallığı sayesinde Kureyş'in bolluk içerisinde yaşamasını veya yine bu dua sayesinde o bölgede meydana gelmesi muhtemel açlıktan yaz ve kış dönemlerindeki ticarî seferler sayesinde korunmalarını ifade ettiği belirtilir. Sûrede "bu ev" (Kâbe) tabirinden sonra Allah'ın verdiği nimetlerin hatırlatılması Kureyş'in sahip olduğu saygınlığa ve nimetlere Kâbe sayesinde ulaştığını ima eder. Kureyş sûresinin mesajı genel olarak ihsan edilen nimetlere lâyık olmaya ve yalnızca Allah'a kulluk etmeye yöneliktir.

YORUM YAZ..
Modal