Örgütün yaptığı açıklamaya göre, FAO Gıda Fiyat Endeksi geçtiğimiz ay, Şubat ayına nazaran yüzde 12,6 oranında artarak ortalama 159,3 puan oldu. Söz konusu artış oranı 2021 yılının aynı dönemine göre ise yüzde 33,6 olarak ölçüldü.
Endeks, açıklanan bu değerlerle birlikte tarihin en yüksek seviyesinde ölçüldü.
Küresel gıda fiyatlarında görülen artışın temelinde tahıl ürünleriyle birlikte bitkisel yağlardan dolaylı yükseliş olması dikkatleri topladı.
Tahıl Fiyat Endeksi, Karadeniz bölgesindeki iki dev buğday ihracatçıları olan Ukrayna ve Rusya’nın savaş halinde olması sebebiyle aylık olarak yüzde 17,1, yıllık periyotta ise yüzde 37 oranında yükseldi. Geçtiğimiz ay küresel buğday fiyatları aylık bazda yüzde 19,7 oranında yükselirken; mısır, arpa fiyatları da yüzde 19,1 oranında rekor bir artışa imza attı.
Bitkisel Yağ Fiyat Endeksine bakıldığında ise, brent petrolün artması ve Ayçiçek tohumundaki yükseliş sebebiyle aylık olarak yüzde 23,2 arttı. Savaşın devam ettiği Rusya ve Ukrayna bölgeleri Ayçiçek yağı ticaretinin yaklaşık yüzde 80’ini gerçekleştiriyor.
Örgüt, geçtiğimiz üç yıl içerisinde küresel anlamda mısır ve buğday ihracatını ortalama yüzde 25’inin Rusya ve Ukrayna taraflarından karşılandığının altını çizdi. Ukrayna-Rusya savaşında 45’inci gün sürerken Rusya’nın hedefleri bombalamayı sürdürmesi Ukrayna'nın ihracatını çok derin bir şekilde sekteye uğratıyor.
FAO, 11 Mart tarihinde Ukrayna’daki savaş sebebiyle meydana gelebilecek arz sıkıntısından dolayı uluslararası gıda ve yem fiyatlarının yaklaşık yüzde 15-20 oranında artış yaşayabileceği uyarısını yapmıştı.
FAO, küresel üretim, tüketim, ticaret ve stok meyilleriyle ilgili değerlendirmelerin ve tahminlerin bulunduğu Tahıl Arz ve Talep Özeti Raporu'nu da kamuoyuyla paylaştı.
Söz konusu raporda, 2022'de küresel buğday üretiminde yapılan tahminler Ukrayna'nın savaş sebebiyle kışlık mahsul sahasının en az yüzde 20'sinin ekilmemesi ihtimalini de düşünerek 790 milyon tondan 784 milyon tona indirdi.
FAO, 2021/2022'de dünya tahıl ticareti tahminini aylık 14,6 milyon düşürerek 469 milyon tona revize etti.
Öte yandan, FAO, bu senenin son aylarına kadar dünya tahıl stokları tahminini, ihracatın sekteye uğramasının Ukrayna ve Rusya'da daha büyük birikimlere neden olacağı sebebiyle Şubat ayına nazaran 15 milyon ton artırarak 851 milyon tona çıkardı.