Hayvancılık ve Tarım ile ilgilenenler, ellerinde fazla hayvan olması sebebiyle bu yıl zam yapmama kararı aldı. Böylelikle, kurbanlık fiyatlarına da zam yapılmamış oldu.
Kurban Bayramı’nı beklerken illere göre fiyatlar da belirlenmeye başladı; küçükbaşta 1.500 TL ile 3.500 TL, büyükbaşta ise 8 bin TL ile 30 bin TL arasında değişiklik gösteriyor.
Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç; ‘Restoranların ve otellerin kapalı olması sebebiyle et tüketimi neredeyse yarı yarıya düştü. Dolaysıyla üretim merkezlerinden kesimhanelere hayvan gitmedi. Hâl böyle olunca hayvanlar üreticinin elinde kaldı. Bir piyasada mal çok olunca fiyatı düşer. Kurban Bayramı’nda da böyle bir durum yaşıyoruz.’ Açıklamalarında bulundu.
Normal şartlarda her yıl ortalama yüzde 15-20 civarı zam geldiğini belirten Tunç; ‘Bu yıl zam yapılmıyor çünkü ürün çok. Eritilmesi gereken hayvan sayısı fazla. Öte yandan yem fiyatlarına yüzde 70 zam geldi. Bunu da göz ardı etmemek lazım. Ancak üreticinin elindeki hayvanı eritmesi için zam yapmama kararı aldık. Kesim yerleri ile ilgili de sıkıntı yaşanmaz. Geçen yıl devletimiz gayet iyi tedbirler aldı. Keza salgın daha yüksek seviyelerdeydi. Bu yıl da aynı tedbirlerin alınacağını düşünüyoruz.’ dedi.
Kurban Bayramı hakkında açıklamalarda bulunan Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ; ‘Fiyatlar bu yıl aşağı yukarı aynı kalacak. Ancak bu, ticaret ve pazarlık işi. Fiyat aslında pazarda belirleniyor. Küçükbaş tercih edilmeli. Çünkü sayısı daha fazla, maliyeti de düşük. Büyükbaş, ithal yem ile beslenirken küçükbaşa ne verirseniz yer. Ayrıca kesilmesi daha kolay olur. Bu arada et, bir meslektir. Kurban Bayramı’nda herkes kasap oluyor. Etlerin çoğu ziyan ediliyor. Paslı bıçaklar ve kıyma makineleri kullanılıyor. Burada ciddi bir israf yapılıyor. İşi uzmanına bırakmak gerek.’ Diyerek işin ciddiyetini belirtti.