Kurban Fiyatları Ne Kadar?

Kurban Bayramı'nın yaklaşması ile birlikte milyonlarca Müslüman kurban kesmek için plan yapmaya başladı. Peki, küçükbaş, büyükbaş fiyatları ne kadar?

28.05.2021-11:41 - (Son Güncelleme: 08.07.2021-20:49)

Yılın ikinci dini bayramı olan "Kurban Bayramı" gün geçtikçe yaklaşıyor. Bunun üzerine de bu bayram içerisinde kurban kesmeyi isteyip planlayan Müslümanlar "Kurban fiyatları ne kadar?" sorusunun cevabını büyük bir merak ile araştırmaya koyuldu. Haberimizin içerisinde konu ile ilgili ayrıntıları bulabilirsiniz.

BÜYÜKBAŞ, KÜÇÜKBAŞ KURBAN FİYATLARI NE KADAR?

19 Temmuz Pazartesi günü, Kurban Bayramı arefesine denk gelmektedir. 20 Temmuz 2021 Salı günü başlayacak olan ve 23 Temmuz 2021 Cuma günü sona erecek olan Kurban Bayramı 4 gün boyunca sürecek. Temmuz ayı içerisinde kutlanacak olan ve milyonlarca Müslüman tarafından kutsal kabul görülen Kurban Bayramı'ndan 3 hafta önce kurbanlıkların pazara gelmesi yönünde tahminler bulunuyor.

Büyükbaş hayvanlarda 28 ile 35 lira arası, küçükbaş hayvanlarda ise 28 ile 33 lira aralığında olmak üzere canlı kurbanlık kilogram fiyatında değişiklik gösterecek. Küçükbaş kurbanlıkların bin 500 ile 2 bin lira arasında pazara sunulması öngörülüyor. Büyükbaş hayvanlarda ise söz konusu hesap, kilo başına uygulanacak.

Yapılan öngörülere göre de 30 kiloluk et, yani 60 kilo canlı hayvan için 800 - 2 bin TL arası pay ödenmiş olacak.

Bir başka taraftan da, pandemi dolayısı ile hayvan yeminde, bakımında görülen fiyat artışının satışlara da yansıyacağı ifadelere eklenmiş durumda. Fakat kesimi kendisi yapacak olan vatandaşların söz konusu fiyat artışından fazla etkilenmeyeceği söyleniyor.

KURBAN KESMEK KİMLERE FARZ?

Kurban; sözlükte yaklaşmak, Allah'a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelen kurban dinî bir terim olarak, Allah'a yaklaşmak ve O'nun rızasına erme maksadıyla ibadet maksadıyla, belirli şartları barındıran hayvanı usûlüne uygun bir biçimde kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı tanımlar.

Kurban kesmek, akıl sağlığı yerinde, büluğa ermiş (ergen olmuş), dinen zengin kabul edilecek kadar mal varlığına sahip ve mukim olan her bir Müslümanın yerine getireceği malî bir ibadet olarak kabul edilir. Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80.18 gr altın veya değerinde para yahut eşyaya sahip olan kişilerin kurban kesmesi lazımdır. Bunların dışında kurban mükellefiyeti için aranan nisabın üzerinden, zekâtın aksine bir yıl geçmesi de şart değildir.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal