Kurban Bayramında Et Muhafazası Nasıl Yapılmalı? Uzmanlar Açıkladı

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Muhsin Öztürk, Kurban Bayramı'na özgü etlerin doğru muhafaza edilmesi gerektiği konusunda önemli uyarılarda bulundu. Dr. Öztürk, kesilen sığır, koyun ve diğer hayvanların etlerinin kesinlikle poşetlenmemesi gerektiğini belirtti.

14.06.2024-13:33 - (Son Güncelleme: 14.06.2024-13:33) Kurban Bayramında Et Muhafazası Nasıl Yapılmalı? Uzmanlar Açıkladı

Etlerin hemen poşetlenmesi yerine, öncelikle 5-6 saat dinlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Öztürk, "Kurban olarak kesilen hayvanların etleri, kesildikten sonra 30 derecenin üzerinde bir sıcaklıkta oluyor. Bu sıcaklıkta mikroorganizmalar hızla ürer. Bu nedenle etlerin doğru bir şekilde soğutulması önemlidir. En uygun dinlendirme sıcaklığı ise 15-20 derece arasındadır. Klima veya soğutma tertibatı olan mezbahalarda bekletilmesi, etin doğranması ve pişirilmesi süreçlerini kolaylaştırır ve lezzetini korur" şeklinde konuştu.

Kurban Bayramı'nda kesilen etlerin hijyenik bir şekilde muhafaza edilmesi, sağlık açısından önem taşıyor. Uzmanlar, bu konuda dikkatli olunması gerektiğini ve gerekli önlemlerin alınmasını tavsiye ediyor.


Dinlendirilen etin buzdolabına alınması gerektiğini ifade eden Dr. Öztürk, şunları kaydetti:

"Hemen tüketilmemelidir. İhtiyaca göre porsiyonlanan etlerden verilecekleri öncelikle dağıtın. Kendi ihtiyacınızı da belirledikten sonra etleri muhakkak soğuk ortama alın. Buzdolabı ısısı +4 derecedir. Uzun süre muhafaza edilecekleri ise -18 derecede dondurarak saklayın. Kavurma yapma gibi eti muhafaza etme yöntemlerini de uygulayabilirsiniz.

"ETLERİ SOĞUTUCU TERMOSTA TAŞIYIN"

"Dinlendirilen etin uygun şartlarda, parçalanması, dağıtılması ve tüketime sunulması gerekir. Dağıtılırken özellikle şuna dikkat edin; genellikle etler paylanır ve poşetlere koyularak taşınır, dağıtılır. Etler uzun süre poşetlerde kalmamalıdır. Uygun kaplara ya da termosa konularak dağıtılması doğrudur. Böylece etler mikroorganizmalarla kontamine yani bulaşma olmaz, temiz olur. Şu anda 30 derecenin üstünde sıcaklıkları yaşıyoruz. Bu sıcaklarda etin poşette 1-2 saat kalması bile bozulması için yeterli olacaktır. Şu şikâyetler bize çok geliyor; ‘kurbanı kestirdik, etimizi aldık ve çok hızlı sürede eve geldik ama et yeşillenmiş, kokusu da değişmiş.' Bu yüzden bu sıcaklarda yarım saati, 1 saati hafife almayın. Hiç bekletmeden etleri soğutucu termosta taşıyın.

"MUTLAKA ELDİVEN KULLANIN"

Ellerde eldiven kullanılması önemli. Çünkü etteki parazitler, mikroorganizmalar deride çeşitli iltihaplanmalara neden olabiliyor. Etler serin yerde parçalanmalıdır. Mümkünse klimayı açın. Parçalanan etleri derhal buzdolabına alın. Etleri buzdolabına koyarken üst üste yığmayın. Hepsini soğuk havayı alacak şekilde yerleştirin" 

Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal