Kur'an'da adı geçen gıdalar, kur'an'da ismi geçen besinler, besinlerin faydaları fotoğrafları galerimizde
Kur'an'da, "insan aldığı gıdalara bir baksın! biz yağmuru gökten bol bol yağdırdık. sonra (bitkiler bitsin diye) toprağı nasıl yardık. kendinize ve hayvanlarınıza bir gıda ve fayda olması için yeryüzünde ekinler, üzüm bağları, yoncalar, zeytinler, hurmalar, iri ve sık ağaçlı bahçeler, meyveler ve çayırlar bitirdik" buyrulmuştur.
Doğada yaratılmış olan her şeyin bir anlam ve önemi olduğu gibi ayeterde bitki, meyve, sebze ve diğer gıdaların da aslında insanoğlunun hastalıklardan korunmasında ve tedavisindeki önemi ve gereği anlatılmaktadır. işte kur'an'da geçen besinlerin insan vücuduna faydaları...
İncir
Özellikle yaz aylarından sonbahara geçişle birlikte bağışıklık sistemi zayıflarken, kararında incir tüketimi ise güçlü antioksidan özelliğiyle vücudun direncini güçlendiriyor. a, e ve k gibi birçok vitamin açısından da zengin olan incirin, antioksidan kapasitesi özellikle koyu renkli olanlarda çok daha yüksek miktarda bulunuyor.
Bunun yanında incir, vücutta biriken toksinlere karşı temizleyici görevi vardır. karaciğer ve dalağı temizler. midede biriken balgam karışımını ortadan kaldırır. incir, adale ve eklem (özellikle gut hastalığına bağlı olan) ağrılarında faydalıdır.
Zeytin ve zeytinyağı
Zeytinyağı, kalp damarlarını korur ve besler. meme kanserinin oluşumunu engeller. kötü kolesterolü düşürür ve damarların daralmasını önler. antioksidandır.
Damar sertleşmesini engelleyen polifenol içerir; özellikle ilk sızma zeytinyağında vardır. mide kanserine yakalanma oranını düşürür. anne sütünü artırır.
Hurma
Pankreasta ensülin salgılanmasını düzenli sağlayarak şeker dengesini korur. doğumun kolay olmasını sağlar. loğusalıkta süt hormonlarını harekete geçirerek anne sütünün artışını sağlar. hz. muhammed, "kadınlarınıza loğusa döneminde hurma yediriniz. kim loğusalığında hurma yerse onun çocuğu akıllı ve ağır başlı olur" diyor. çünkü hurma hz. meryem'in loğusalığındaki yiyeceğiydi. dekstroz ve früktoz oranı yüzde 75 ile 87 arasında değişir. glikoz yoktur.
İçinde a, c, b1, b2, b3, b6, b9, b12, k, vitaminleri, betakaroten, ayrıca oligo element var. a vitamini bilindiği üzere çok etkili bir anti oksidandır. dolayısıyla halk arasında tavukkarası olarak da bilinen gece körlüğünü önler. aynı zamanda ağız ve akciğer hastalıklarında oldukça etkilidir. sodyum, potasyum (muzdan 2.5 kat daha fazladır), kalsiyum, demir, bakır, manganez, çinko, magnezyum, kükürt, klor, fosfor, florin (diğer meyvelerden 4 kat daha fazladır. diş eti ve diş sağlığı açısından önemlidir.) birçok özelliğinin yanı sıra acıkmayı geciktirdiği için zayıflamaya çok yardımcı bir meyvedi
Ayva
Ayva idrarı arttırarak diüretik etki gösterir, ishali keser, kusmayı ve vücut ısısının düşmesini engeller.
Hamileliğin ilk üç ayında bolca yenilmesi doğacak olan çocuğun daha güzel ve alımlı olmasında etkilidir.
Bal
Früktoz ve glikoz gibi doğal şekerler içerir. bunun yanı sıra magnezyum, potasyum, kalsiyum, bakır, iyot, çinko, sodyum klorür, kükürt, demir ve fosfor gibi mineralleri de içerir. ayrıca b1, b2, b3, b5, b6 ve c vitaminleri vardır. sindirimi çok kolay olduğu için bağırsakların ve böbreklerin daha iyi çalışmasına yardımcı olur.
Hızlı bir enerji kaynağıdır. ılık su ile karıştırılıp içildiğinde 7 dakikada kana karışır. bu da beynin çalışmasını hızlandırır. kan yapımına destek olur. anti mikrobik bir ajandır. belirli bakterilerin, maya ve küfün büyümesine engel olur. vücut direncini ve savunma mekanizmasını artırır. antioksidandır. yaraların üzerine sürüldüğünde deriyi oluşturan epitelyum dokusunun gelişimini hızlandırır. dokuda hidrojen peroksit (oksijenli su) oluşturarak mikropların üremesini önler. dolayısıyla böcek sokmaları, deri kesiklerinde, egzama ve yanıklarda etkilidir. çünkü iltihaplara karşı koruyucu etkisi vardır.