Kur'an-ı Kerim'de yer alan şifalı yiyecekler

Kutsal kitap Kur'an-ı Kerim'de pek çok şifalı besinden bahsedilmekte. Kur’an-ı Kerim'de ismi geçen bu yiyecekleri sizin için bir araya getirdik. İşte o besinler...

10.01.2022-13:23 - (Son Güncelleme: 11.04.2022-15:08)

Kutsal kitap Kur'an-ı Kerim'de pek çok şifalı besinden bahsedilmekte. Kur’an-ı Kerim'de ismi geçen bu yiyecekleri sizin için bir araya getirdik.

Hurma Kur’an-ı Kerim'de bahsi geçen yiyeceklerden biridir. Hz. Meryem'in loğusalık yiyeceklerinden biri idi.  Şayet hurmadan daha iyi bir yiyecek bulunsaydı; Allah diğer meyveleri Meryem'e ikram ederdi.


Hurmanın faydaları; 

Antioksidan açısından zengin olan hurma; kansere karşı koruyucu bir etki oluşturmaktadır. İçerdiği B1, B2 vitaminiyle sinir sistemini koruyan hurmanın hafıza kaybını önleyici bir özelliği de bulunmaktadır. Vücudan kan üretimini sağlayan hurma, anemi hastalığı ile savaşır.

Nahl Suresi’nin 68-69. Ayetlerinde bal ile ilgili şöyle denilmektedir:

Ve rabbin bal arısına şöyle ilham etti: “Dağlardan, ağaçlardan ve insanların kurdukları çardaklardan kendine yuvalar edin.

Sonra her türlü besleyici ürünlerden ye; rabbinin koyduğu kanunlara boyun eğerek çizdiği yollardan git!” Onların karınlarından, farklı renk ve çeşitlerde şerbet (kıvamında bir sıvı) çıkar ki onda insanlara şifa vardır.


Balın faydaları;

Kalsiyum, potasyum, çinko, bakır, iyot, fosfor, sodyum klorür ve çinko gibi mineraller yönünden zengin olan bal B1, B2, B3, B5, B6 ve C vitaminlerini içermektedir.

İyi bir enerji kaynağı olan bal; ılık su ile karıştırılarak içildiği zaman 7 dakikada kana karışır. Bu da beynin çalışmasını hızlandırarak kan yapımına destek olmaktadır. Vücut direncini ve savunma mekanizmasını artıran bal güçlü bir antioksidandır.

Yaşlanmayı önleyici bir özelliği barındıran bal; böcek sokmalarına, deri kesiklerine ve yanıklara karşı da etkilidir. Çünkü balın anti enflamatuvar yani iltihap önleyici bir etkisi vardır.

En'âm Suresi - 99. Ayet nar meyvesi için şöyle denilmektedir:

Gökten su indiren O’ dur. (Buyurdu ki:) İşte biz her çeşit bitkiyi onunla bitirdik. O bitkiden de, kendisinden üst üste binmiş taneler bitireceğimiz bir yeşil bitki, hurmanın tomurcuğundan sarkan salkımlar, üzüm bağları, zeytin ve nar bahçeleri meydana getirdik; birbirine benzeyeni var, benzemeyeni var. Meyve verirken ve olgunlaştığı zaman her birinin meyvesine bakın! Kuşkusuz bütün bunlarda inanan bir topluluk için ibretler vardır.


Narın faydaları;

Bereketin simgesi olan nar, C vitamini yönünden oldukça zengindir.  Kış aylarında bağışıklığı güçlendirmek için tüketilmesi önerilen yar vücuttaki kolesterol ve şeker seviyelerini dengelemektedir. Kanser hücrelerinin gelişmesini önleyen nar kalp sağlığı için de oldukça yararlıdır.

 "Tin"; Arapçada incir ağacı demektir ki sure, incire ve zeytine yemin edilerek başladığı için bu ismi almıştır.


İncirin faydaları;

Vitamin deposu olan incir, K vitamini ve kalsiyum yönünden oldukça zengindir. Kemik ve iskelet sağlığı için oldukça önemli bir meyve olan incir bağışıklık sistemini güçlendiren meyveler arasında yer almaktadır. 

Kadınlar için mucizevi bir meyve olan incirin içerdiği liflerin meme kanserini önlediği söylenmektedir. 

Nahl Suresi - 66. Ayetinde süt ile ilgili şöyle denilmektedir:

''Sizin için sağmal hayvanlarda da kesin olarak ibret vardır. Nitekim size hayvanın karnında, besin artıklarıyla kan arasında (oluşan), içenlere lezzet veren saf süt içiriyoruz.''


Sütün faydaları;

Protein, kalsiyum, fosfor, çinko, B2, B6 ve B12 içeren süt kemik ve dişlerin sağlıklı gelişiminde, kalp damar hastalıklarında, hipertansiyonda, diyabette, osteoporoz ve kolon kanseri gibi hastalıklarda vücuda doğal bir koruma kalkanı sağlamaktadır. 

Nahl Suresi, 14. Ayetinde balık eti için şöyle denilmektedir:

"Denizden taze et yemeniz ve ondan takınacağınız bir süs eşyası (inci) çıkarmanız için denizi emrinize veren O'dur. Gemilerin denizde suları yara yara gittiklerini de görüyorsunuz. Bütün bunlar O'nun ihsanlarını aramanız ve nimetlerine şükretmeniz içindir." 


Balığın faydaları;

Kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskini önemli bir ölçüde azaltmaktadır.  Balık tüketmek; pankreas, kolon, ağız, mide ve kolorektal kanserine yakalanma oranını düşürmektedir. Omega 3 yağ asitleri içeren balık göz sağlığı için de birebirdir!

Hz. Muhammed (s.a.v) ''Ayva, göğüsteki sıkıntıyı, ağırlığı giderir, gönlü (kalbi) ferahlatıp kuvvetlendirir'' buyurmuştur.


Ayvanın faydaları;

Demir, bakır ve çinko yönünden zengin olan ayva; bağışıklık sistemini desteklemekte ve  sindirim sorunları önlemektedir. Kandaki kolesterolü dengeleyen faydalı meyve demir eksikliğinden kaynaklı anemi hastalığını önler.

Hz. Muhammed (s.a.v) "Sizlere zeytinyağı tavsiye ederim. Hem yiyiniz hem de onunla yağlanınız. Zira zeytinyağı basur hastalığı için şifadır" (C. Sağir, 2/54, K. Ummal, 10/28295.) buyurmuşlardır.


Zeytinyağının faydaları;

Zeytinyağı yüksek oranda antioksidan içermektedir. Bu da sindirim sistemini düzenlemekte ve bağırsakların düzenli çalışmasına fayda sağlamaktadır. Şifa kaynağı zeytinyağı çocuklarda beyin gelişimini, kemik yapısını ve metabolizmayı hızlandırmaktadır.

Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Ölüm dışında hiçbir hastalık yoktur ki, çörek otunda onun için bir deva bulunmasın." [Buhârî, Tıbb 7; Müslim, Selam 89, (2215); Tirmizî, Tıbb 5, (2042), 22, (2071)]


Çörek otunun faydaları;

Kansere karşı koruma sağlayan çörek otu; kolesterolü dengeleyerek kalp hastalıklarına karşı koruma sağlamaktadır. Yüksek tansiyona iyi gelen çörek otu, eklem ağrısı ve eklemlerde şişmeye karşı oldukça faydalıdır.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal