Kur Farkı Garantisi Faiz midir, Haram mıdır?

Kur korumalı TL vadeli mevduat sistemi tanıtıldıktan sonra sistemde yer alan kur farkı garantisi üzerine bazı sorular sorulmaya başlandı. Tartışmalara neden olan garantinin faiz olarak sayılıp sayılmayacağı konusunda çeşitli görüşler bulunuyor.

24.12.2021-14:33 - (Son Güncelleme: 24.12.2021-15:11)

Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin önderliğinde açıklanan yeni ekonomik plan içerisinde yer alan kur korumalı mevduat sistemi özellikle Twitter üzerinde tartışmalara neden oldu. Kur farkı garantisinin faiz sayılarak haram olup olmadığı yönünde sosyal medya ikiye bölündü. Peki, bakanlık tarafından verilen garanti faiz sayılır mı? İşte detaylar…

KUR KORUMALI TL MEVDUAT HESABI HAKKINDA

Bakan Nebati tarafından anlatılan yeni sisteme göre birikimlerini TL üzerinde değerlendirmek isteyenler bu mevduat hesabıyla değişken kura karşı varlıklarını koruyabilecekler. Korumak için gerçek kişilerin TL vadeli hesaplarında işleyecek faiz ile hesabın açılış tarihi, vade tarihindeki kur değişim oranı kıyaslanacak ve yüksek oran üzerinden hesaplama işlemi gerçekleştirilecek. Arada oluşabilecek fark yine TL birimi üzerinden ödenecek.

Daha detaylı bilgi sahibi olmak için Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Nedir? haberimizi okuyabilirsiniz.


MEVDUAT HESABI FAİZ ORANI

- Bankaların, "Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı"na uygulayacağı asgari faiz oranı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nca belirlenen bir hafta vadeli Repo ihale faiz oranının altında olmayacaktır. Bankalarca uygulanacak azami faiz oranı ise asgari faiz oranının en fazla 300 bp üstünde belirlenebilecektir. Azami faiz oranı Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca güncellenebilecek ve güncelleme tarihi ile sonrasında açılacak hesaplar için geçerli olacaktır. Bu maddede belirlenen uygulama esası Katılım Bankaları açısından katılım bankacılığı esasları çerçevesinde uygulanacaktır.

- Bu hesaplarda esas alınacak vade başı/vade sonu kuru olarak, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın saat 11 'de açıkladığı USD/TRY, EUR/TRY ve GBP/TRY Döviz alış kurları kullanılacaktır.

- Vade sonunda kur farkı desteğinin tamamı hesap sahibine aynı gün ödenecektir. Vade sonunda kur farkından kaynaklı bankalara ödeme yapılması gerekmesi halinde, bankalar tarafından ödenecek tutara ilişkin talepler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na iletilecektir. Hazine tarafından ödenecek kısım Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından bankalara aynı gün aktarılacaktır.

KUR FARKI GARANTİSİ İSLAM’A UYGUN DEĞİL Mİ?

Twitter üzerinde “HaniFaizGünahtı” başlığı ile gündeme oturan kur farkı garantisinin haram sayılıp sayılmayacağı araştırılıyor. Mevduat hesaplarında uygulanan sistem İslam’daki fazlalık/faiz anlayışına ters düşer mi tartışması giderek büyüyor. Tartışmaların sosyal medya üzerinde bu kadar büyümesinin sebebi korumalı sistemin tam olarak anlaşılamamış olması olabilir.

Mevduat hesabındaki kur garantisi, parasını TL birimi üzerinde biriktirmek isteyenlerin zarara girmesini önlemek amaçlı geliştirildi. Bu aynı zamanda TL ve yabancı para birimlerindeki birikimlerin haksız rekabetini de önlemiş olacak. İslam’da fazlalık para olarak değerlendirilen yüksek faiz ile para birimleri arasındaki rekabetin eşit ilerlemesini sağlayacak bir sistemin birbiriyle örtüşmediği açık.

Bunlarla birlikte devletin birçok finansal ürün üzerinde minimum faiz uyguluyor olması da bilinen bir uygulama. Bu minimumda tutulmaya çalışılan finansal faizler Türkiye’nin “fazlalık” anlayışına yaklaşmadan devletlerarası rekabette kalabilmesini sağlıyor. 

YORUM YAZ..
Modal