Beyin dokusunda ciddi yaralanmalara sebebiyet veren travmalar zamanında müdahale edilmez ise kalıcı hasarlar doğurabilir ya da ölüm ile sonuçlanabilir. Künt travma nedir?
Kafa travmaları hakkında bilgi aktarımında bulunan Prof. Dr. Barış Topçular, ''Kafa travmaları, sakatlığa neden olabilen ve uzun süre bakım gerektiren sonuçlara yol açabilir. Bunları önlemenin bir yolu olmadığı için riski en aza indirebilecek önlemlerin alınması daha doğru olacaktır. Bunun için herhangi bir iş ya da spor yaparken kafa travmalarına yol açabilecek durumları düşünerek hareket etmek gerekir. Mesela, motosiklet, bisiklet ya da ata binerken mutlaka kafaya koruyucu bir kask takılmalıdır. Trafik kazalarında oluşabilecek travma riskini azaltmanın en önemli yoluysa, emniyet kemeri takmaktır.'' diye belirtti.
Uzman nörolog, kafaya alınan darbelerin sebep olduğu sonuçları şöyle açıkladı: ''Kafaya alınan darbe sonucu en sık görülen durumlardan biri, kafa derisinin şişmesidir. Bunun dışında zedelenme, beyin dokusunda ezilme, beyin dokularında kan birikmesi ve kemiklerin bütünlüğünü bozan kafatası kırıkları da görülebilir. Yaygın akson hastalığı olarak bilinen, genellikle belirgin bir kanama bulgusu olmaksızın beyin ödemiyle oluşan bir hasar da gelişebilir. Uzun vadeli hasarlar ortaya çıkarabilen ve ödem sonucu oluşan basınç artışları bazı anormalliklere yol açabilir.''
Topçular, ''Açık kırıklar her zaman çok ciddi yaralanmalardır. Travma sonucu açık kırık yoksa yani kafa derisi kesilmiş, beyin dokusu dış ortam havasıyla temasa geçmemişse çok ciddi olmayabilir. Kapalı kırıklar ve çatlaklar hasarın durumuna, özelliğine bağlı sonuçlar meydana getirir. Kafaya gelen çok hafif bir darbe bile kişi için çok ağrılı olabilir. Çünkü yüz ve kafa derisi vücudun diğer bölgelerine göre daha hassastır. Kafa derisinde çok fazla kan damarı bulunduğundan küçük bir kesikten büyük miktarda kanama meydana gelebilir. Darbe sonucu cildin bütünlüğü kaybolmaz ise kesik oluşmadığı için kanama olmasa da cilt altına toplanan kan, darbe bölgesinde şişliğe yol açabilir.'' diye belirterek açık ve kapalı kırıklar arasındaki farkları açıkladı.
Uzman nörolog, hasta kişiye müdahale ederken nasıl davranılması gerektiğinin altını şöyle çizdi: ''Travma geçirdiği bilinen kişiler mümkün olduğunca kısa sürede tam donanımlı bir sağlık merkezine ulaştırılmalıdır. Hızlı hareket etme endişesiyle hastalara daha çok zarar verebilecek transfer şekillerinden kaçınılmalıdır. Hastanın mevcut pozisyonu uzman bir hekim tarafından görülene kadar korunmalıdır.''
Künt travma, kuvvet travması olarak da bilinmektedir. Künt travması, vücuda alınan darbe yaralanma veya fiziksel saldırı sebebiyle meydana gelmektedir. Künt travma, çoğu zaman yüksek hız etkisinden de kaynaklanabilmektedir. Yüksekten düşme künt travmaya sebep olabilir. Düşülen yerin yüksekliği ve düşme hızı travmanın derecesini belirlemektedir.