15.03.2021-08:59 (Son Güncelleme:15.03.2021-08:59)


1

Çoğu tavuğun tüylerindeki siyahlığı görmüşsünüzdür. Peki tümüyle siyah olan bir tavuk gördünüz mü? Gördüğünüzde bunun gerçek olduğuna inanamayacaksınız. Ayam cemani ırkı bu tavukların tüyleri tamamen siyah. Gagalarından ayaklarına kadar ayam cemani ırkı tavuklar tamamen siyah. Hatta eti ve iç organları bile siyah. Ayam cemani ırkı bu tavukların her şeyleri siyah. Ayam cemani türü tavuklar doğuştan simsiyah renkteler. Harika değil mi? Yetişkin ayam cemani türü bir tavuğun ABD’de satış bedeli yaklaşık olarak 10 bin TL.



2

Bir diğer ismiyle Ayam Cemani olarak da bilinen ve dünyanın en nadir tavuk cinsi olan siyah tavuğun sadece tüyleri değil eti, iç organları hatta kemikleri bile siyah. Türkiye’de bolca görülen siyah tüylü tavuklardan tam olarak farklılar. Bu siyah tavuklar tür olarak büyük kümes hayvanları cinsindendir ve en önemli özelliği yeşil parıltılı simsiyah tüylere sahip olmasıdır.



3

Etimolojik olarak Sanskritçe’de “Ayam” tavuk, “Cemani” ise siyah anlamına gelmektedir. Bu isim, kara tavuğa renginden dolayı eski zamanlarda yaşamış Endonezya yerlileri tarafından verilmiştir. Diğer tavuklarla aynı olan kan rengi dışında büsbütün siyah olan tavuğun renginin siyah oluşu bir tür genetik mutasyondan kaynaklanıyor.



4

Bu genetik mutasyon sonucunda kara tavuklar normal tavuklardan on kat daha fazla fibromelanosis türünde bir melanin üretmekte ve dolayısıyla tüyler, deri ve iç organların rengi bu şekilde koyulaşmaktadır. Yani aslında bu tür tavuklar sahip oldukları dominant genden kaynaklanan bir tür aşırı pigmentasyondan dolayı bu renge sahipler. Genetik mutasyonun sebep olduğu bu aşırı pigmentasyon, siyah tavuğu eşsiz bir tavuk türü yapıyor.



5

AYAM CEMANİ YUMURTASININ FAYDALARI

AYAM CEMANİ YUMURTASININ FAYDALARI

Tavuk yumurtasının eşsiz bir protein kaynağı olduğu herkesin bildiği bir gerçektir. Bu durum siyah tavuk yumurtası için de aynı şekilde geçerlidir. Siyah tavuk yumurtasının diğer tavuk türlerinin yumurtalarından farkı kalorisinin daha düşük ve protein oranının daha yüksek olmasıdır. Bazı araştırmalara göre yumurtada bulunan 5,5 gramlık proteinin 4 gramlık kısmı yumurtanın beyazından geliyor. Yumurtanın geri kalan sarı kısmı ise sağlık için önem arz eden bir çok minerali ve vitamini bünyesinde bulunduruyor. Ayrıca göz sağlığına iyi gelen lutein ve zeaksantin, beyindeki nöronlara faydalı olan kolin aminoasitlerini de içerir.



6

Dünyanın en pahalı tavuğu olarak bilinen siyah tavuk eskiden sadece Güneydoğu Asya bölgesi, Çin ve Hindistan’da yetişmekteydi. Yüzyıllar öncesinde bu tavuğun Endonezya’nın Java, Madura adası ve Sumatra bölgelerinde ortaya çıktığı söyleniyor. Daha sonralarında Hollandalı kaşiflerin bu tavuk türünü Avrupa'ya getirdiği biliniyor.



7

SİYAH TAVUĞUN FAYDALARI NELERDİR?

SİYAH TAVUĞUN  FAYDALARI NELERDİR?

Araştırmalara göre siyah tavuk antioksidan açısından zengin bir besin kaynağıdır. Klasik beyaz tavuğa oranla eti ve yumurtası kanserden koruyan karnosin isimli aminoasitten bolca bulundurur. Bu yüzden bir besin kaynağı olarak siyah tavuk vücut sağlığını olumlu bir şekilde destekliyor. Siyah tavuk, beyaz tavuğa kıyasla protein bakımından çok daha zengin bir besin kaynağı.



8

Bu tavuk türünde bol miktarda B1, B2, B6 ve B12 vitaminlerinden bulunuyor. Siyah tavuk yüksek miktarda demir, E vitamini ve kalsiyum bulunduruyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR