Kulağımız çınladığında birinin bizi andığını düşünürüz. çoğumuz bu durumu ciddiye almayız ancak kulak çınlaması ciddi hastalıkların habercisi olabilir.
İç kulak hücrelerinin zedelenmesi sonucu kulaklarımızda çınlama meydana gelir. bu hücreler kulağımıza gelen seslerin beynimize iletilmesine yardımcı olan hücrelerdir.
İşitme sinyalleri sesler olarak yorumlanır. ancak bu hücreler yaralandığında yanlış sinyaller gönderilir ve aslında olmayan sesleri duymaya başlarız.
Konser veya inşaat gibi uzun süre yüksek sese maruz kalmak veya hoparlörlerden veya kulaklıklardan çok yüksek sesle müzik dinlemek kulak çınlamasına neden olabilir.
İlk durumda, iyileşmek ve normale dönmek kolaydır. ancak ikinci durumda, alışkanlık olduğu için, kulağa ulaşan aşırı hacmin neden olduğu hasar kalıcı hale gelebilir.
Temizlenmeyen kulaklarda biriken kir de çınlamaya neden olabilir. kulak kanalında kulak kiri birikimine bağlı bir tıkanıklık, kulak zarını şişirip hatta tahriş ederek bu sinir bozucu hayali sesi oluşturabilir.
Yaşımız ilerledikçe, işitme duyumuzu yavaş yavaş kaybedebiliriz, bu da uzun vadede 60 yaşın üzerindeki insanlarda sürekli bir uğultu hissi yaratabilir.
Baş ve boyun yaralanmaları ve hatta bu bölgelerde aşırı stres bile işitme duyumuzla bağlantılı oldukları için kulak çınlamasına neden olabilir. çınlamanın kaynağı bu olduğunda, genellikle sadece bir kulakta meydana gelir.