Doktorlar kulak kiriyle hastalık anlamanın mümkün olduğunu belirtti.
Çoğu vücut sıvısı gibi kulaklarınızdaki kirin (sıvının) rengi ve dokusu da sağlığınızla ilgili ilginç ipuçları veriyor.
Kulak kirleri, dış kulak kanalınızı ve zarınızı bakterilerden ve yabancı cisimlerden korur. kulak kiri, kulaklarınızı zararlı cisimlerden uzak tutmanın yanında ölü cilt hücrelerini yakalar. kulak kiri yardımıyla kulaklarınız temiz, sağlıklı ve işlevsel kalır.
Dr. m. melih çiçek, sağlığımız çok önemli olan kulak kiri hakkında şu bilgileri verdi:
Yumuşak ve sarı renkli kir, en sık çocuklarda görülür. çocukların kulaklarının yetişkinlerden daha fazla kulak kiri üretmesi normaldir ve bu sağlıklı bir durumdur. çocuklar büyüdükçe üretilen kulak sıvısı miktarı azalır.
Peki kulak kirinin rengi bize sağlığımız hakkında neler söylüyor?
Koyu kulak kiri vücudunuzun ter atma biçimini gösterir. renk ne kadar koyu ise, vücudunuzun ter üretme yeteneğinin yüksek olması o kadar muhtemeldir. daha koyu kulak kiri olan insanların hafif kulak kiri olan insanlara göre vücutları daha fazla ter üretme eğilimindedir. bununla birlikte her iki çeşit de mükemmel derecede sağlıklıdır.
Islak, yapışkan ve sarı kulak kirleri çoğu insanda bulunan yaygın kir çeşitlerindendir. ıslak ve yapışkan doku özellikle kulak kanalının yağlanması açısından iyidir, bu da kurumayı ve kaşıntıyı önler.
Kulaklarınızın içindeki apokrin bezler, kiri üreten yapılardır. stresli olduğunuzda veya korktuğunuz zaman, bu bezler normalden daha fazla kir üreterek tepki verirler. basınç altında terleme benzer bir reaksiyon gerçekleştirir.
Beyaz, kuru, pul pul kulak kiri, kulaklarınızda bulunan en yaygın kir türüdür. kirin bu çeşidi resesif bir gen ile bağlantılıdır. kulak kirinin bu rengi genellikle vücudu daha az ter üreten insanlarda görülür.
Kulak kiri, vücudunuzun doğal olarak kulak kanalı dışına itmesinden daha hızlı bir hızda ürettiğinde, kir birikimi oluşabilir. çok fazla kulak kiri tıkanmaya ve geçici işitme kaybına neden olabilir.
Siyah veya çok koyu kahverengi kir korkutucu görünüyor olabilir ancak alarma geçmek için bir sebep değil. koyu kulak kiri, yukarıda belirtildiği gibi stresin belirtisi olabilir.
Ayrıca kirin kulağınızda bir süre kaldığının bir işaretidir. kulak tıkacındaki yağlar, oksijene tepki verir ve bu da kirin koyulaşmasına neden olur. kir kulak kanalınızda ne kadar uzun süre kalırsa o kadar oksijene maruz kalarak daha koyu bir tona bürünür.
Dış kulak yolu (kulak kanalı) sık sık kötü kokusu olan mukusun birikmesinden dolayı tıkanır. bu olgu genelde kulak kiri olarak bilinir. bunun sonucunda, işitme beceriniz zaman geçtikçe kötüleşir ve gerekli şekilde bakım yapılmazsa bu durum kulak zarını bile delebilir.
Bu doğal olay, genellikle üşütme ya da alerji ile aynı anda ortaya çıkar ve bu da burundaki salgıları arttırır. eğer kulak kirine etkili şekilde karşı koymak istiyorsanız bu makaleyi okumaya devam edin.