Kulak Kaşıntısı Nasıl Geçer?

Bir çoğumuz kulağımızı acıdan zevk alırcasına tatlı tatlı kaşındığını hatırlıyoruzdur. Kulak kaşıntılarına nasıl çözümler bulabiliriz? İşte merak edilenler haberimizde...

04.06.2018-15:43 - (Son Güncelleme: 04.06.2018-15:42) Kulak Kaşıntısı Nasıl Geçer?

Bir çoğumuz kulağımızı acıdan zevk alırcasına tatlı tatlı kaşındığını hatırlıyoruzdur. Kulak kaşıntılarına nasıl çözümler bulabiliriz? İşte merak edilenler haberimizde...

KULAK KAŞINTISI NASIL GEÇER?

Kulak, yapısı itibariyle kendisini dışarıdan gelen tehlikelere karşı savunabilmek için serümen denilen halk arasında kulak kiri olarak bilinen bir yapıyı oluşturur. Bu yapı çok şiddetli ve sık bir şekilde pamuklu kulak temizleyici çubuklarla temizlendiği taktirde kulak yolunda olması gerekenden daha fazla kuruluk meydana gelebilir. Bunun gibi kulağa dışarıdan sokulan türlü cisimler temizlik açısından faydalı olsa bile kulakta kaşıntıya neden olabilir. Kulak kaşıntısının en yaygın olarak görüldüğü başka bir durum ise alerjik yapıda olan hassas bünyelerdir. Daha önceden egzema veya mantar gibi rahatsızlık geçirmiş ya da bu rahatsızlıkları aktif olarak yaşayan, çeşitli besinlere veya maddelere karşı alerjisi bulunan kişilerde kulak kaşıntısı da sık görülen belirtiler arasındadır.

KULAK İÇİNİN YIKINMASI 

Bazı vücut bölgelerinin kızarmasına ve derinin tahriş olmasına neden olabilecek koşullar aynı şekilde kulağı da etkileyebilir. Bu koşullar seberoik dermatit, sedef hastalığı ve egzama gibi rahatsızlıklar olabilir. Sedef hastaları duymada azalma, kulak kanalının bloke olması gibi sorunlarla karşı karşıya kalabilir.

ENFEKSİYON ÖNLEYİCİ İLAÇLAR

Yüzücü kulağı vakalarında kulak içinde biriken nemden dolayı mantar enfeksiyonları ortaya çıkabilmektedir. Bu durumlara meyilli insanlar kulak içini kuru tutmalı ve antifungal (mantar önleyici) ilaçlar kullanmalıdır.

ILIK SUYLA YIKAMAK

Böcek ısırmaları ya da böceğin kulak içine kaçtığı durumlarda kulak kaşıntısı ortaya çıkabilir.Kulağı ılık suyla yıkayarak böcek öldürülüp, kulak dışına atılabilir.

BESİN ALERJİSİ

Ani,yoğun ve olağan dışı kaşıntı durumlarında doktora danışılmalıdır. Ciddi bir besin alerjisiyle aniden ortaya çıkan kaşıntılar yoğun bir kaşıma ihtiyacı doğurur.Bu tür bir kaşıntı nefes almayı zorlaştıran, şişliğe ya da çıbana, bayılmaya ve kusmaya neden olan ciddi bir anafilaktik reaksiyonun belirtisi olabilir ve acil bir tıbbi müdahaleyi gerektirebilir.

ANTİHİSTAMİN İLAÇLAR

Kulak kaşıntısına özelikle sezonluk alerjilerin neden olduğu durumlarda vücut alerjene karşı histamin salgılar. Bazı insanlar da belirli şampuanlara, boyalara ya da diğer bakım ürünlerine karşı alerji gösterebilir. Semptomları ortadan kaldırmak için histaminlere karşı etki gösteren antihistamin ilaçlar kullanılır ve kulak kaşıntısı engellenir.

ENFEKSİYONLAR

Kaşıntı bir kulak enfeksiyonunun belirtisi olabilir. Dış kulak yolu iltihabı bu enfeksiyonların en yaygın türlerinden biridir ve genellikle yüzücülerde yüzmeden sonra ya da suya bir şekilde maruz kaldıktan sonra kulak içinde kalan nemden dolayı görülür

BAZI YAĞLAR

Hindistan cevizi yağı ve zeytinyağı da etkili geleneksel yöntemlerdendir ve bazı durumlarda kulak damlalarının yerini alabilmektedir.Sarımsak yağı da mantar enfeksiyonlarına karşı oldukça etkilidir.

Enfeksiyonlar için Antibiyotik İlaçlar

Birçok durum tıbbi müdahale gerektirmeden düzeltilebilir. Semptomları tedavi etmek için vücudu söz konusu cilt probleminden ya da probleme neden olan enfeksiyondan kurtararak kaşıntıya çözüm bulunabilir

Duştan önce kulak girişlerini tıkamak için kullanılacak bir miktar pamuk kulak içine saç, sabun ya da fazla su kaçmasını engelleyecektir. Yüzücüler de bir şapka ya da saç bandı kullanarak kulakları kuru tutabilir ve bakteri ve mantarlara olan hassasiyeti azaltabilir.

Mantara bağlı ise doktor kontrolü gerektir. Mantar hızlı üremesini kontrol altında tutmak için yağlı yada kortizonlu damlalar ile antibiyotik türü ilaçlar verebilir.

  Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın


YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal