Bangladeş'te bir bebek nadir görülen bir hastalıkla doğdu.
Bangladeş'te 4 milyar insanda bir görülen erken yaşlanma hastalığına yakalanan 3 günlük patro bebek, 80 yaşında bir insanı andırıyor. anne ve baba yine de çocuk sahibi oldukları için şükrediyor. dünya onu 'benjamin button' olarak adlandırıyor.
Uzmanlar erken yaşlanma hastalığına yakalanan bebeklerin, 13 yaşından fazla yaşamadığının söylüyor.
Halk dilinde erken yaşlanma olarak da bilinen bu hastalık türü özellikle çocuklarda görülmektedir. tanı ve teşhis aşamasında klasik muayenelerle kolayca tespit edilebilen hastalık, nadir bir şekilde görülmektedir. 8 milyon canlıda 1 görülen bu hastalığın tedavi konusuna biraz sonra değineceğim.
Hastalar üreme ve olgunluk dönemine ulaşamadıkları için anne ve babadan geçme ihtimali yoktur. anne, baba yaşına bağlı mutasyon, uzmanlar tarafından ortaya konulan en büyük nedenler arasında yer almaktadır.
İşte hastalığa yakalanan bebek...
Hastaların yüzleri tipik ve belirgin bir hal alır bu aşamadan sonra ise gerileme ve büyüyememe durumu baş gösterir. nadir rastlanan bir hastalık olması nedeniyle tedavisi konusunda uzmanlar henüz çok büyük bir aşama kaydedememiştir.
Fakat son yıllarda ortaya konulan gen tedavisi geçmişi tamamen silebilecek nitelikte olan bu tedavi yönteminden ve hastalığın belirtilerinden bahsedeceğiz.
Hasta kişilerde saçın belli bir kısmı ya da tamamı belirgin bir şekilde dökülmeye başlar. kafa derisi üzerinde damarlar belirgin şekilde görülebilir ve damarların şişliği el yordamı ile hissedilebilir. erken yaşlanma hastalığına yakalanan bünyede yüz tipi genel olarak aynıdır ve normal insanlar arasından kolayca seçilebilirler.
Hastaların çene yapısı daha küçük ve normal insanlara göre gelişmemiş bir durumdadır. küçük ve farklı burun tipinin yanı sıra diş etleri ve dişlerin zayıflığı, bunun yanı sıra dişlerde artan çürükler ve belirgin renk değişimleri söz konusudur. normal duruş pozisyonundan uzak olan hastalar sürekli olarak ata biner gibi dururlar.
Hastalık, özel gelişimi etkilemekte ve büyüme zamanla durmaktadır. zeka geriliği ya da ilerlememe durumu söz konusu değildir. hastalar normal bir insan gibi düşünebilir ve fikir yürütebilir. büyüme hormonu ve bunu sağlayacak ilaçların takviyesi herhangi bir fayda sağlamamakta olup ve uzmanlar bu tedavi yönteminin hiçbir işe yaramadığını açıkça belirtmektedirler.
Az önce de belirttiğim gibi ilaç tedavisi bu hastalık için hiçbir önem arz etmemektedir. ek gıdalar ve besinlerin tüketilmesi de bu hastalığın gerilemesinde ya da hastayı iyileştirmede hiçbir işe yaramamaktadır.
Son yıllarda fareler üzerinde yapılan deney sayesinde gen değişimi adı verilen tedavinin insanlar üzerinde de uygulanabileceği belirtilmiştir.
Gen tedavisi ve uygulanışı hakkında henüz kesin ve ortaya sürülmüş bir bilgi yok fakat farelerin en iyi kobay olduklarını düşünürsek gen tedavisinin progeria’nın önüne geçebileceğini tahmin etmek zor olmayacaktır.
Orijinal hikayede 1860 yılında doğan benjamin button, sinema uyarlamasında 1918 yılında doğar. savaşın sona erdiği gün. savaşı yaşayan dünya gibi yaşlı ve yıkık.
Birinci dünya savaşında oğlunu kaybeden kör saatçi ustasının, kaybedilenleri geri çağırmak için yaptığı, tersine işleyen saatin mucizesi olarak. 80 yaşında bir insanın bütün fiziksel özelliklerine sahip bir bebek olarak açar gözlerini.
Annesini doğumda kaybeden yaşlı bebek benjamin, babası tarafından yaşlılar yurdunun merdivenlerine terk edilir. zenci bir kadının merhametli kollarında kısa süreceği tahmin edilen hayat yolculuğu başlar. yarın ölecekmiş gibi geçirilen çocukluk günlerinde, fiziken benzediği insanlar arasında huzurlu günler yaşarken, sürekli ölümü tecrübe etmek çok erken yaşta olgunlaştırır benjamin''i. biyolojik saati ters çalışan benjamin, ölmesi beklenirken gittikçe gençleşmeye başladığını fark eder.
Baştan da başlasa sondan da her hayatın bir ortası var. gençleşerek da yaşasa insanoğlu 40''lı yaşlarda orta yaş bunalımının yaşanması kaçınılmaz. gelecek endişesi insana has bir duygu. hayat kimsenin kontrol edemediği yaşamların ve olayların kesişiminden ibarettir diyor benjamin button''un tuhaf hikayesi. kader değişmez. mutlu bir hayat yoktur mutlu anlar vardır, kıymetini bilene.
Hatırlama kabiliyetine sahip olunmadığı zamanlarda başlayan hayat yolculuğu hatırlama kabiliyetinin yitirildiği zamanlarda son buluyor. tersine yaşlanan benjamin button her şeyi unutarak öldüğümüz gerçeğiyle yüzleştiriyor bizi. beyaz perdeye aktarılmak için 40 yıldan fazla bir zamandır gün sayıyor benjamin button. zamanın tersten işlemesini beyaz perdede görebilmek için bundan daha uygun bir zaman olamazdı. ister orijinal hikayedeki 1860, ister uyarlamadaki 1918 yılı olsun, kölelik ve ırkçılık tartışmalarının yaşandığı abd''de, ucube görünümlü beyaz bir bebeğin zenci bir kadının merhametine bırakılması oldukça manidar.
Amerika''nın kanlı tarihinin zenci bir başkanla temizlenmeye çalışıldığı şu günlerdeki zamanlama ayrıca takdire şayan. kurtarıcı gömleği giydirilen obama, kör saatçi ustasının kaybettiklerini geri çağırmak için yaptığı ters çalışan saat gibi. abd imajını tersine çevirmeye çalışan bir figür. obama''nın kucağına bırakılan abd, zenci bakıcının kucağına bırakılan benjamin button gibi.
Senaryoda hikaye 1918 yılında başlayıp 2005 yılında yaşanan abd tarihinin en yıkıcı ve ölümcül kasırgalarından biri olan katrina kasırgasıyla son buluyor. film 20. yüzyılın kısa bir hikayesi aynı zamanda. 80 yaşından geriye doğru yaşayan benjamin button''un tuhaf hikayesi''nde görüntü olarak yaşlı zihinsel olarak çocuk olduğu dönemi anlatan filmin ilk bölümü oldukça durağan. yaşlandıkça hayat neden hızlanır tezini güçlendirircesine. kadın oyuncu cate blanchett özel bir makyajla gençleştirilirken brad pitt yaşlandırılıyor. ikinci bölümde ise tam tersi. gittikçe gençleşen brad pitt yüzündeki kırışıklıklar artan cate blanchett.