Kuantum Bilgisayarlar İçin Microsoft’tan Yeni Buluş Geldi!

Teknoloji devi Microsoft, kuantum bilgisayarlar ile ilginç işler yapmaya devam ediyor.

29.01.2021-12:17 - (Son Güncelleme: 29.01.2021-12:17) Kuantum Bilgisayarlar İçin Microsoft’tan Yeni Buluş Geldi!

Microsoft, kuantum bilgisayarlar ile ilginç işler yapmaya devam ediyor. Avustralya’daki Sidney Üniversitesi‘nden araştırmacılar ile birlikte çalışan Microsoft araştırmacıları, son derece düşük sıcaklıklarda klasik bir bilgisayardaki ikili bitlere eşdeğer, temel kuantum bilgi birimleri olan binlerce kübiti kontrol etmenin bir yolunu bulduklarını açıkladı.

Araştırmacılar kübit eşevriliğine çözüm üretmiş olabilir

Kuantum bilgisayarlar ile ilgili en büyük zorluklardan birinin, kübit eşevriliği olduğu düşünüldüğünde araştırmacıların bulduklarını iddia ettiği bu durum oldukça önem arz ediyor.Ek olarak kübit eşevriliğinin, kuantum hesaplamadaki birçok hatanın nedeni ve ortamın kuantum durumlarını değiştirecek şekilde kübitlerle etkileşime girmesinden kaynaklandığını belirtelim.

Microsoft Kuantum Sydney Baş Araştırmacı David Reilly yaptıkları buluşu şöyle değerlendiriyor.

“Her kübitin, oda sıcaklığında elektronik raflarından seyreltme buzdolabının sonundaki kübitlere kadar uzanan, 0.01 derece kelvin, (ki bu mutlak sıfıra yakın) olan bir grup tel tarafından kontrol edilmesi gerekiyor. Bu şekilde kübitleri kontrol etmek, yaklaşık 50 kübite denk gelir. Binlerce kübiti ve ötesini kontrol etmeye yönelik bir yaklaşım olarak ölçeklenemez. Elektronik raflardan kablo çekmek, bugün sahip olduğumuz entegre devre yongalarından ziyade 1940’ların ilk elektronik bilgisayarlarına benziyor.” dedi

Bu soruna yenilikçi bir çözüm geliştiren araştırmacılar, buluşlarına “Goosberry” adını verdiler. Bu buluş, kontrol sisteminin ölçeklenmesini sağlayan ve aksi takdirde var olan kontrol tellerinin, sinyallerin ve darboğazını hafifleten bir kontrol çipinden oluşuyor. Ayrıca kontrol çipi çok az miktarda güç tüketiyor ve bu sayede kübitler kendisini ısıtamıyor.

Ek olarak Reilly “Çip, bu sıcaklıkta çalışan en karmaşık elektronik sistem bu, 100.000 transistörlü karma sinyalli bir çipin ilk kez 0,1 kelvin,  yani -273,05-Santigrat derece ile çalıştırılması. Bu çalışmanın kuantum teknolojisi için ileriye doğru “büyük bir adımı” temsil ediyor. Ancak gerçekten kullanışlı bir kuantum bilgisayarın geliştirilebilmesi için hala yapılması gereken “daha fazla sıçrama” var. Ancak bunu yaptığında, umarım onu ​​o noktaya getiren tüm araştırma ve geliştirme çabaları buna değer olacaktır.” dedi.


YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal