Krup hastalığı nedir? Kurup hastalığının belirtileri nelerdir? son günlerde en sık aratılan başlıkların arasında yer alan ve koronavirüs belirtileri ile benzerlik gösteren krup hastalığı hakkında tüm merak edilenleri haberimizde bir araya getirdik. İşte detaylar…
Solunum yolu hastalıkları oldukça sık görülen rahatsızlıkların başında geliyor. Krup hastalığı da, solunumun ses telleri ve nefes borusu üzerinde meydana gelen enfeksyonel bir hastalıktır. Yaygın olarak 6 ay ile 3 yaş arasındaki çocuklarda daha sık görülmektedir. Özellikle mevsim geçişlerinin yaşandığı dönemlerde koronavirüs belirtileri ile bezer belirtiler göstermektedir.
Çocuklarda yetişkinlere göre daha sık görülen krup hastalığı, soğuk algınlığı başta olmak üzere birçok nedenden ötürü görülmektedir. Nadiren, bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklanır.
Krup 6 ay ile 3 yaş arasındaki çocuklarda daha sık meydana gelirken daha büyük çocuklarda nadiren meydana gelir. Bu hastalığın görülme sıklığı ise sonbahar sonu ve kış başlangıcı hastalığın yoğunluğunun arttığı zamanlardır. Erkeklerde kızlardan biraz daha yüksek bir sıklığa sahiptir. Bakteriyel krup, viral bir süreç sırasında etkilenen aynı yapıların bir enfeksiyondur. Tedavi, çocuğun hastalığına virüs veya bakterinin neden olup olmadığına bağlı olarak değişir.
Krup bulaşıcıdır ve genellikle enfekte olmuş çocuklar tarafından hapşırılma veya öksürüklü hava yoluyla bulaşan damlacıklar tarafından yayılır.
Sağlıklı bir çocuk enfeksiyöz damlacıkları soluduğunda, semptomlar iki ila üç gün içinde gelişebilir.
Enfeksiyon ayrıca kapılar, mobilyalar, oyuncaklar ve diğer nesnelerde biriken enfekte olmuş mukus tarafından da yayılabilir. Sağlıklı bir çocuk, enfeksiyöz mukozaya yanlışlıkla dokunarak ve enfeksiyonu ağzına aktararak enfekte olabilir.
Hasta olan kişinin öksürmesi veya hapşırmasıyla havaya çıkan damlacıklarla ya da direkt temasla bulaşır.
Hastaneye yatışı gerektirebilecek durumlar:
– Nefes almada zorluk
– Sıkışık ve hırıltılı solunum
– Ses kısıklığı/seste kabalaşma olması
– Havlar tarzda öksürük
– Deri ve tırnaklarda morarma
– Yüksek ateş
– Göğüs duvarında çekilme
Çoğu krup vakaları hafiftir. Vakaların küçük bir yüzdesinde, hava yolu nefes almayı engelleyecek kadar şişer.
-Krup, hem çocuklar hem de ebeveynler için korkutucu olabilir. Solunum zorlukları hızla gelişebilir ve kötüleşebilir. Çocuğun yakından izlenmesi, hastalığın erken evrelerinde önemlidir.
-Çocuğun daha rahat nefes almasına yardımcı olmak için, çocuğun yanına serin veya sıcak buhar veren cihaz konabilir. Nemlendirilmiş hava, vokal kordun şişmesini engeller ve böylece semptomları azaltır.
-Aynı zamanda etkili olan bir yöntem de, sıcak su buharının olduğu küvet veya duşta daha rahat nefes almasını sağlamaktır.
-Geceleri öksürük veya hırıltılı nefes alışı kötüleştiğinde, serin bir ortamda 10-15 dakika kalması, çocuğun solunum semptomlarını hafifletebilir.
-Bebeklerde ve çocuklarda, mukus ve burun tıkanıklığı nefes almayı engelleyebilir. Burna tuzlu su damlatarak burun yolunu açmak rahat nefes almasını kolaylaştırır.
-Çocuğun nefes almasını kolaylaştırmak için yatarken başı yükseltilmelidir.
-İlaç tedavisi olarak kortikosteroid verilir. Ateş varsa, ateş düşürücüler kullanılabilir. Bu hastalıkta vücut sıvı kaybedeceği için bol bol sıvı takviyesi yapılmalıdır. Sıvı tüketimi için ıhlamur, papatya çayı, adaçayı gibi şifalı bitkisel çaylardan tüketebilirsiniz. İltihaplı bir hastalık olduğu için antibiyotik kullanmanızda gerekebilir. Antibiyotik kullanımı muhakkak doktor gözetiminde olmalıdır. Ağır seyreden bakteriyel krupda yoğun bakım tedavisi gerekebilir.