Kronik Ne Demek? Kronik Hastalık Nedir? Kronik Solunum Yolu Hastalıkları Hangileri?

Tıpta genellikle 3 aydan fazla süren hastalıklar kronik olarak kabul edilir. Vücudun herhangi bir parçasında var olan, uzun zaman devam eden, bazen de hayat boyu düzelmeyen ve tedavi imkânları daha sınırlı kabul edilen hastalık türüdür. Detaylar haberimizde…

17.03.2020-14:44 - (Son Güncelleme: 17.03.2020-14:41) Kronik Ne Demek? Kronik Hastalık Nedir? Kronik Solunum Yolu Hastalıkları Hangileri?

KRONİK NE DEMEK?

Kronik ya da süreğen, müzmin, vücudun herhangi bir bölümünde olan, uzun süreli devam eden, kimi zaman ömür boyu iyileşmeyen ve tedavi imkânları daha sınırlı kabul edilen hastalık türüdür.

KRONİK HASTALIK NEDİR?

Kronik Hastalıklar, bedenin herhangi bir yerinde meydana gelmiş, uzun zamandır devam eden, bazen de yaşam boyu düzelme göstermeyen ve müdahale olanakları daha az kabul edilen rahatsızlık çeşididir.

Kronik hastalıklar nedeni ile hayati organlar zarara uğrayabilir. Kronik hastalığı olan kişilerin yıllarca ilaç kullanma sebebi ile yaşadıkları vardır. Bu ilaçların zaman içerisinde çeşitli yan etkileri olabilir. Kronik hastalığı olan kişiler ağrı ya da şikayetlerini ilaçlar ile baskı altına almaya çalışıyor. Kronik hastalık deyip geçilmemelidir. Kullanılmakta olan ilaçların takip edilmesi son derece önemlidir. Uzun dönem içerisinde bu hastalıklar özellikle kalpte, damarlarda, iç organlarda ve daha pek çok organ ve dokuda hasar oluşmasına sebep olabilir. Hatta sakatlıklar ve ölüme yol açabilir. Kronik hastalıklarda hastalığa bağlı takipler büyük bir önem taşımaktadır. Bu ilaçların yaptığı etkiler, ciddi şekilde takip edilmelidir. 3 ya da 6 ay gibi zamanlarda kronik hastalığı olan kişiler mutlaka kontrole gitmelidir. Özellikle ilaçların takibi ve yan etkileri konusunda hekimlerine mutlaka danışılmalıdır.

KRONİK SOLUNUM YOLU HASTALIKLARI HANGİLERİDİR?

Kronik solunum hastalıkları astım ve KOAH’tır.

Astım: Solunum yollarını tıkayan ve nefes almayı zorlaştıran kronik bir hastalıktır. Astımda, hava yolu etrafındaki düz kaslar, alerjenler, duman, soğuk hava veya egzersiz gibi tetikleyicilere yanıt olarak kasılır ve mukus adı verilen yapışkan salgının üretimi artar; bu durum hava yolunun daralmasına neden olur. Çeşitli tetikleyicilere yanıt olarak gelişen astım atakları hırıltıya, nefes darlığına ve öksürüğe neden olabilir.

Astım hem çocukları hem de yetişkinleri etkileyebilir. Bunun yanısıra; hava kalitesi düşük olan şehirlerde yaşayanlar, sigara içenler veya bulundukları ortamlarda sigara dumanına maruz kalanlar ve alerjisi olan kişiler veya ailesinde astım hastası, alerjik bireyler olan kişiler astım için risk altındadır.

KOAH: Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı kelimelerinin baş harfleri ile adlandırılan Koah hastalığı, akciğerlerde bulunan ve bronş adı verilen hava keseciklerinin tıkanması sonucu; solunum güçlüğü, öksürük ve nefes darlığı gibi şikayetlere yol açan kronik bir hastalıktır.

Hastalığa bağlı olarak akciğer kapasitesi büyük oranda azalırken dokulara yeterli miktarda oksijen iletimi sağlanamayacağından başta nefes darlığı olmak üzere öksürük ve balgam gibi belirtiler gözlenir.

Başlangıç evresinde hızlı yürüme, merdiven çıkma ya da koşma gibi aktiviteler sonucunda ortaya çıkan nefes darlığı problemi, hastalığın ilerleyen evrelerinde uyku sırasında dahi gözlenebilen bir problem halini alır.

Öksürük ve balgam problemi ise yine başlangıç evrelerinde yalnızca sabah saatlerinde ortaya çıkan birer belirti olarak görülse de hastalığın ilerlemesi ile birlikte şiddetli öksürük ve yoğun balgam gibi Koah belirtileri gözlenir.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal