Kromozom, hayvan ve bitki hücreleri içerisinde çekirdek içinde yer almış, ipliksi bir yapıdır. Her kromozom proteinden ve tekil Deoksiribonükleik Asit yani bir başka ifade edilişi ile birlikte DNA'dan oluşur. DNA, atadan gelen ve kişiyi diğer insanlardan ayırıp eşsiz kılan belirli bilgileri bünyesinde barındırır.
'Kromozom' terimi, Yunanca kökenlidir. 'Renk' anlamına karşılık gelen 'chroma' ile 'vücut' anlamına karşılık olarak kullanılan 'soma' sözcüklerinin birleşmesi sonucunda oluşturulmuştur. Bilim insanlarının bu ismi tercih etmelerinin nedeni ise, araştırmalar sırasında bu hücre yapılarını görebilmek için birbirinden farklı boya maddeleri kullanılarak kromozomların renklendirilmesinden kaynaklıdır.
Kromozomlar, canlı vücudundaki tüm hücrelerin çekirdeklerinin içinde yer alır. İnsan vücudu 23 çift kromozom taşır.
Bitki ve hayvan hücrelerinde DNA, hücre bölünmesi yaklaşırken kromozom adı verilen yapılar biçiminde sıkıca ambalajlanır; diğer zamanlarda kromatin ipliği biçiminde, hafif gevşekçe dururlar.
Çekirdeğin içinde kromozom adı verilen ipliksi parçalar yer alır. Kromozomlar, elektron mikroskobunda görünür ve boyutları mikronla ölçülür. Kromozomların sayısı canlı türlerin de değişkenlik gösterir. Örnek verecek olursak sirke sineğinde 8, kurbağada 26, farede 42, köpekte 78 kromozom bulunur.
İnsanın kromozom sayısı 46'dır. Kromozomlar, DNA zinciri ile 'histon' adı verilen protein zincirinden meydana gelir. DNA zincirlerinde proteinleri sentezlemek için görevli olan 'gen' diye adlandırılan birimlerden oluşur.
Döllenme esnasında annenin yumurtasındaki 23 kromozom ve babanın spermindeki 23 kromozom birleşerek 46 kromozomu oluşturur ve insan hayatında belirleyici rol oynar.
Kromozomlarda yer alan genlerin oluşturduğu zincir, kişinin göz rengini, boyunu, yakalanacağı hastalıklara kadar herşeyi planlar. Bilim adamları, 21. kromozomun içindeki 14 genden birinde meydana gelecek olan hasarlar sonucu insanların alzheimer, epilepsi, Parkinson veya lösemi hastalığına yakalanma ihtimalinin yüksek olduğunu söylüyor. Öte yandan bunun sonucunda Down sendromu ortaya çıkıyor.