Kritik zirve için tarih belli oldu: Mısır Devlet Başkanı Sisi Türkiye’ye geliyor

Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah es-Sisi’nin 4 Eylül’de Türkiye’ye geleceği yönündeki haberler doğrulandı. Sisi, 4 Eylül’de Ankara’da olacak. İşte detaylar…

24.08.2024-10:11 - (Son Güncelleme: 24.08.2024-10:11) Kritik zirve için tarih belli oldu: Mısır Devlet Başkanı Sisi Türkiye’ye geliyor

Sisi, Türkiye’ye geliyor. 2013’te Mısır'da gerçekleştirdiği darbe ile iktidarı ele geçiren Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi’nin Türkiye'ye yapacağı ilk resmi ziyaret, Ankara-Kahire ilişkilerinde yeni bir dönemin habercisi olarak büyük önem taşıyor. Bu ziyaret, iki ülke arasındaki “büyük düşmanlıktan büyük dostluğa” geçişin bir sembolü olarak görülüyor.

Erdoğan ve Sisi’den Stratejik İşbirliği Hamlesi

İnternethaber'in yer verdiği habere göre; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sisi, Ankara’daki görüşmelerinde, ikili ilişkileri güçlendirmek amacıyla çeşitli anlaşmalara imza atacak. Bu anlaşmalarla, özellikle ekonomi, ticaret, turizm, ulaştırma, enerji ve savunma sanayi gibi alanlarda işbirliğinin artırılması hedefleniyor. Toplantılarda iki lider, Libya ve Gazze başta olmak üzere bölgesel meseleleri de ele alacak.

Türkiye ve Mısır’ın, ticaret hacmini beş yıl içinde 15 milyar dolara çıkarma hedefi, bu görüşmelerin en önemli gündem maddelerinden biri olacak. Ankara’da düzenlenecek Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantıları, iki ülkenin stratejik işbirliğini daha da derinleştirecek.

Kritik zirve için tarih belli oldu: Mısır Devlet Başkanı Sisi Türkiye’ye geliyor

Libya ve Doğu Akdeniz: Zorlu Müzakereler

Her ne kadar ilişkilerde belirgin bir iyileşme görülse de, Türkiye ve Mısır’ın Libya gibi bazı bölgesel konularda hala farklı görüşlere sahip olduğu biliniyor. İki ülke, Libya'daki iç savaşta karşıt taraflarda yer almıştı. Ancak son dönemde Türkiye, Bingazi yönetimiyle temaslarını artırarak, ilişkileri normalleştirme yolunda adımlar atıyor.

Erdoğan ve Sisi’nin bu ziyaret sırasında, Libya’daki askeri varlık, 2019’da imzalanan deniz yetki anlaşması gibi kritik meseleleri de masaya yatırmaları bekleniyor. Ayrıca, İsrail-Hamas çatışması, Somali ve Etiyopya arasındaki gerilimler, Sudan’daki kriz gibi bölgesel konular da iki liderin gündeminde yer alacak.

Sisi’nin kalabalık bir heyetle gerçekleştireceği bu ziyaret, iki ülke arasındaki ilişkilerin sadece siyasi değil, ekonomik ve stratejik alanlarda da derinleşmesini sağlayacak adımların atılmasına zemin hazırlayacak.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal