Kritik veri önümüzdeki ay belli olacak: Akaryakıt, alkollü içki ve sigara fiyatlarına dev zam

TÜİK’in önümüzdeki ayın başında açıklayacağı enflasyon oranıyla beraber ÖTV de yüzde 20 oranında zamlanacak. Zammın akaryakıt, alkollü içki ve sigara fiyatlarına da yansıması bekleniyor. İşte detaylar…

08.06.2024-12:36 - (Son Güncelleme: 08.06.2024-12:36) Kritik veri önümüzdeki ay belli olacak: Akaryakıt, alkollü içki ve sigara fiyatlarına dev zam

Önümüzdeki ay enflasyon rakamlarıyla beraber Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranının da yüzde 20 oranında artması sonucunda pek çok kaleme zam yapılması bekleniyor. Mart ayının sonundan itibaren dolar kurundaki istikrarlı seyir, geçici olarak Akaryakıt gibi ürünlerde fiyat sabitlenmesine yol açtı. Ancak bu durum, 3 Temmuz'da sona erecek.

Akaryakıt, alkollü içki ve sigara fiyatlarına dev zam

Haziran ayı enflasyon verisinin TÜİK tarafından açıklanmasıyla birlikte, yılın ilk 6 aylık dönemine ilişkin TÜFE oranları netlik kazanacak. Bu verilerin ardından, günlük hayatta sıklıkla tükettiğimiz birçok ürün ve hizmet için ödenen özel tüketim vergisi (ÖTV) yaklaşık yüzde 20 oranında artırılacak.

Kritik veri önümüzdeki ay belli olacak: Akaryakıt, alkollü içki ve sigara fiyatlarına dev zam

ÖTV'de yapılan bu değişikliklerin ardından akaryakıt, alkollü içecekler ve sigara gibi ürünlerde ciddi fiyat artışları bekleniyor. Eğer Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan herhangi bir istisna yapmazsa, Temmuz ayı itibarıyla bu ürünlerin fiyatlarında en az yüzde 17,87 oranında bir artış yaşanacak. Hatta, zam oranının yüzde 20'yi aşması olası görünüyor.

Mevcut fiyat tarifesi üzerinden hesaplandığında, yüzde 20'lik bir ÖTV artışı, benzin ve dizel gibi akaryakıt fiyatlarında yaklaşık 3 liralık bir artışa neden olacak.

Ayrıca, sigara fiyatlarında da benzer bir artış beklentisi var. Bu artışla birlikte, en ucuz sigaranın 66 liraya kadar yükseleceği tahmin ediliyor. Birçok sigara markasında ise fiyat artışlarının 15 lirayı aşması bekleniyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal