Kripto Para Madenciliği Nedir?

Kripto para madenciliği, son ayların popüler gündem maddelerinden biri olarak öne çıkıyor. Özellikle Bitcoin ve diğer altcoinlerin önlenemez yükselişi birçok yatırımcı ve girişimciyi bu alana çekiyor. Peki, Kripto para madenciliği nasıl yapılır?

02.03.2021-15:25 - (Son Güncelleme: 27.01.2022-12:33)

Kripto para madenciliği (mining), çeşitli üst düzey donanım ve yazılımlar vasıtasıyla kripto para üretiminin yapılması anlamına geliyor. Üretimin yanı sıra kripto para transferlerinin kayıt ve onay işlemlerinin gerçekleştirilmesi de kripto para madenciliği olarak değerlendiriliyor. Madencilik boyunca her yeni birim üretiminde, oluşan blokların (BlockChain) çözülmelerinin zorluk seviyeleri de artıyor. Giderek artan zorluk seviyeleri nedeniyle her geçen zaman daha yüksek işlemci barındıran cihazlara ihtiyaç duyuluyor.

KRİPTO PARA MADENCİLİĞİ NEDİR?

Kripto para mining, Bitcoin özelinde incelendiğinde; Bitcoin şifre ağı içerisinde dağıtılan işlem bilgilerinin doğrulanması ve bloklarla zincire eklenmesi işlemidir.

Kripto para dünyasında para arzı, merkez bankalarının para basmasına benzemektedir. Buradaki tek fark, bir coinden ne kadar üretileceği en başından bellidir. Madenciler ne kadar yüksek teknolojik sistem kullanırlarsa kullansın, izin verilen para adetinden fazla üretim yapamazlar.

Madenciler en temelde sistemdeki yeni işlemleri onaylayarak bu işlemleri dijital defter yerine geçen blokzincire kaydederler. Son bloğun oluşmasından itibaren 10 dakika içinde gerçekleşen her işlem bir sonraki bloğun temelini oluşturur.

Kripto para alıcısı veya satıcısı, coinlerini madenciler onayladıktan sonra görebilir.

Kripto para madenciliği

KRİPTO PARA MADENCİLİĞİ NASIL YAPILIR?

Kripto para madenciliği yapmak için öncelikli olarak güvenli bir internet bağlantısına ve uygun donanıma ihtiyaç duyuluyor. Kripto para madenciliği için birden fazla yol bulunuyor;

-         Mevcut donanım yardımıyla kripto para madenciliği yapmak.

-         Bulut uygulamalarıyla kripto para madenciliği yapmak.

Donanım ile kripto para madenciliği yapmak, şu anda katılımcılarına yüksek kar getiren ve Bitcoin üretimini sürdüren en önemli madencilik türüdür.

Bitcoin’in ilk popüler zamanları olan 2010-2013 yılları üretimler düşük donanıma sahip bilgisayarlarla yapılabiliyordu. Çünkü işlem kapasitesi sınırlıydı ve şifre çözme uygulaması şimdiki kadar zorluk teşkil etmiyordu. Ancak günümüzde şifreler zorlaştığı için sadece ASIC (uygulamaya özgü tümleşik devreler) cihazlarla Bitcoin madenciliği yapılabiliyor. Çünkü sıradan bilgisayarlar mevcut Bitcoin işlem hacmini kaldırmıyor.

Öte yandan, altcoin türleri için bu durum geçerli değil. Hali hazırda, sıradan bir ev bilgisayarında bile madencilik yapılabiliyor.

Bunun için, çeşitli platformlarda bulunan madencilik uygulamalarını yüklemek ve çalıştırmak yeterli geliyor. Ancak bu uygulamaların, güvenlik için birtakım riskleri beraberinde getirdiğini yeri gelmişken belirtelim.

Bulut uygulamalarıyla madencilik ise yüksek işlem hacmine sahip serverlardan sunucu kiralayarak yapılıyor.

Kripto paralar hangi saatlerde alınmalı sorusunun yanıtını da bu içeriğimizden okuyabilirsiniz.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal