Kripto Para Borsasında Dolandırıcılık Nasıl Anlaşılır, SCAM Coin Nedir?

Kripto para vurgunları ve dolandırıcılığı günden güne artıyor. Peki, bunlardan nasıl uzak durabiliriz? Dolandırıcılık nasıl fark edilir?

09.10.2020-10:22 - (Son Güncelleme: 18.01.2022-10:09) Kripto Para Borsasında Dolandırıcılık Nasıl Anlaşılır, SCAM Coin Nedir?

Kripto Para Z kuşağı için büyük önem farz ediyor. Ev kiralarının pahalılığı, düzenli hayat düşünmenin imkansızlığı ve Pandemi sonucu işsizliğin artması sonucu gençler kripto para borsasına yöneldi. Artık insanlar kısa vadeli ve uzun vadeli yatırımlarla zengin olmayı, çalışmanın motivasyon getirmemesine dolaylı yoldan seçiyor. Sadece Z kuşağı değil, hızlıca zengin olmak isteyen yatırımcılar da aynı şeyi gerçekleştiriyor. Bu çaresizliği fark eden dolandırıcılar, aynı Çiftlik Bank durumu gibi insanların iyi niyetini suistimal ediyor. Peki, kripto para borsasında dolandırıcılık olduğu nasıl anlışılır?

KRİPTO PARADA YENİ DOLANDIRICILIK YOLU

Kripto para dolandırıcıları hep yeni bir yolla insanların hayallerini mahvetmeye devam ediyor. Tekrardan yeni bir yol hırsızlık yolu keşfedildi. Bu yöntemde dolandırıcılar, hedeflenen bireylere bedava hediye token gönderiyor. Bu bedava tokenlar, mağdurları kimliği belirsiz, kimlik hırsızlığı yapılan bir siteye yönlendiriyor. Site görünürde kripto para borsasına benziyor. Bu sitelere giren insanların kripto para cüzdanları boşaltılabiliyor. 

NEDEN GELENEKSEL BORSAYA GÖRE DAHA FAZLA DOLANDIRICILIK YAPILIYOR?

Kripto para dolandırıcılığı, birçok açıdan geleneksel borsaya göre daha fazla görülebiliyor. Bunun en temel sebebi, daha az güvenlik olmasıyla alakalıdır. Kripto para borsalarında daha az düzenlemenin olması, dolandırıcılığa sebebiyet vermektedir. 

KRİPTO BORSASINDA DOLANDIRICILIĞI ANLAMANIN YOLLARI

Kripto para borsası herkese bir gelecek vaat ettiğini dile getirse de dolandırıcılar insanların bütün mutluluğunu mahvedebiliyor. Thodex vurgunu sonrası insanlar kripto paraya karşı dikkatli davransa da bir zaman sonra kripto paraların aşırı yükselmesi sonucu birçok insan kazanç sağladı. Bu sebeple insanlar kripto paraya av görmüş vahşi hayvan gibi atlıyor. İnsanların durumunu bilen dolandırıcılar da bundan istifade etmektedirler. İşte kripto paraların güvenilirliğini öğrenmek için en iyi yol:

- Kripto Paraya yatırım yapmadan önce para hakkında uzun ve geniş bir inceleme yapmak her zaman şarttır. Kripto paranın sunduğu imkanları ve ne zaman kurulduğunu öğrenmek gerekir. Resmi sitesi olmayan ya da resmi sitesi dağınık ve umursamaz olan paralar genellikle dolandırıcılık için yapılır.


- Kripto para yaratıcısının paylaşımları ve sosyal medya hesabı hakkında uzun bir araştırma yapılmalıdır. Mesela XSpace Games adlı bir kripto para 2 gün önce Twitter’da TT oldu. Kurucusunun hesabına bakıldığında yeni yaratıldığı ve SCAM coin olduğu barizdi.

- Twitter’da TT olan kripto paralara direkt olarak inanmamak gerekiyor. İlk önce etiketleri kimin attığın bakmak gerekiyor. Bot hesaplar atıyorsa o kripto paradan kaçmak gerekiyor. Kaçılmadığı taktirde dolandırılma ihtimali çok kuvvetlidir.

- White Paper güven vermiyorsa

- Kurucusu ekibin ismi ve kimliği saklanıyorsa o kripto paraya yatırım yapmamak her zaman mantıklıdır.

- Saadet zinciri mantığıyla insanları hızlı yoldan zengin olma hayaline kaptıran topluluklar ve insanlar mevcuttur. Paranın sanal olması ve yeni teknoloji tanıtarak bu konuda bilgisi olmayan insanları kandırmak daha kolaydır.


SCAM COIN NEDİR?

Art niyetli geliştirici kitlesi ya da doğru şekilde dolandırıcılar diyebileceğimiz insanlar tarafından geliştirilmesinde iyi bir maliyet harcanıp iyi reklamından sonra paraları hortumlamasının İngilizce tabiri Scam Coin'dir. Piyasa değeri sürekli belli reklamlar ve bot hesapların parayı iyi göstermesi sonucu şişirilir ve en şişik dönemde paralar çekilik yurt dışına kaçılır. Genellikle ön satışlardaki yüksek satışlarla yatırımcıların dikkatini çekmeye çalışan dolandırıcılar, yöntemlerini uzun süreli geliştirirler. Bunun sebebi dolandırıcılık projesinin başında ciddi bir meblağ para yatırmalarıdır.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal