Kredi kartıyla kurban ibadetini yerine getirmek caiz midir? Kredi kartıyla kurbanlık almak doğru mu? Diyanet'ten açıklama geldi!

Kurban Bayramı yaklaşırken bir çok Müslüman ibadetini yerine getirmek için türlü zorlukları aşıp kurban almaya çalışıyor. Buna istinaden bazı kişiler kredi kartıyla kurban alınıp alınmayacağına dair sorular sormaya başladı. Bu sorular Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan cevap geldi İşte detaylar...

29.06.2022-12:21 - (Son Güncelleme: 29.06.2022-12:21) Kredi kartıyla kurban ibadetini yerine getirmek caiz midir? Kredi kartıyla kurbanlık almak doğru mu? Diyanet'ten açıklama geldi!

Kurban Bayramı'nda kurban ibadetini yerine getirmek isteyenler bu ibadetlerini kredi kartı yoluyla yapmalarında bir sakınca olup olmadığı merak ediyordu. Diyanet İşleri Başkanlığı bu konuya son noktayı koydu ve genel olarak kredi kartıyla kurban alınma durumunun sorun teşkil etmediğini fakat kredi kartı borcunun zamanında ödenmesinin doğru olacağı aksi taktirde faiziyle ödeme yapıldığında bunun kurban ibadetini yaralayacağına dair açıklama yaptı. İşte detaylar...

Diyanet İşleri açıkladı

Yapılan açıklamada kurbanın nakitle alınacağı gibi kredi kartıyla da tek veyahut vadeli şekilde alınabileceği belirtildi. Din İşleri Yüksek Kurulu yaptığı açıklamada maddiyatı el veren kimselerin Allah'ın rızasını kazanmak adına kurbanlık alımlarında koyun, keçi, sığır, manda ve deve tercih edebileceklerini açıkladı.

Burada önemli husus ise hisse konusu. Hisse konusunda Yüksek Kurul, koyun ve keçinin sadece bir kişi adına, deve, sığır ve mandanın ise bir kişiden 7 kişiye kadar ortak kesilebileceğine hükmetti. Açıklamada, "Ortakların tamamının niyetinin ibadet olması gerekir. Kurbanlıklar, mutlaka kurban kesim günleri içerisinde kesilmelidir. Kesim gerçekleştirilirken hem kurbanlık hayvanın hem de kesimi gerçekleştirenlerin zarar görmemesi için gerekli tedbirlerin alınması ve çevre temizliği gibi hususlara azami derecede dikkat edilmesi gerekir." şeklinde bilgi verildi.

Küçükbaş ve büyükbaş kurbanlarda da açıklama yapan kurul, bir koyunun kesimine 1'den fazla kişinin ortak olması ya da büyükbaş kurbanlıklarda 7'den fazla hissedar olmasının caiz olmadığı belirtildi.

Kurban kesiminde ödeme kredi kartıyla olabilir

Her bir hissedarın sadece Allah'ın rızası için kurban ibadetini yerine getirmelerinin gerekliliğinin vurgulandığı açıklamada kurul, "Kurban kesmekle mükellef olan şahıs, kurbanlık hayvanı nakit olarak alabileceği gibi kredi kartıyla tek çekim veya vadeli olarak da alabilir. Kurban bedelinin kredi kartıyla ödenmesi kurbanın sıhhatine engel teşkil etmez. Ancak kredi kartı borcunu, ödeme tarihinde ödemek ve gecikmeden kaynaklanan faizli işleme düşmemek gerekir. Kredi kartıyla vadeli olarak kurban alırken, vadeyi bankanın uygulaması halinde ilave bir ücret ödenirse kesilen kurban geçerli olmakla birlikte faizli işlem sebebiyle ayrı bir günah söz konusu olacağı için bundan sakınmak gerekir." şeklinde açıklamalarını tamamlamıştır. 

Bu açıklamalar ışığında vatandaşlar kredi kartıyla kurbanlık alabilir ve kurban ibadetlerini yerine getirebilirler fakat bu alımlardan sonra vatandaşların kredi kartı ödemelerini faiz gelmeden yapmaları önemlidir. Ödemelere faiz geldiği anda yapılan ibadetin yara alacağı aşikardır. Bu yüzden krubanlığı kredi kartı ile aldıysanız ödemelerinize dikkat etmelisiniz...

YORUM YAZ..
Modal