Kredi kartı ve limitlerine ve taksitlerine düzenleme geliyor: Maaşın 4-8 katı arasında olabilecek

Nakit ihtiyacı olan vatandaşlar çareyi kredi kartlarında bulmaya devam ediyor. Hükümetin attığı bazı kısıtlayıcı adımlara rağmen yeni bir adımın daha atılacağı öğrenildi.

20.06.2024-12:33 - (Son Güncelleme: 20.06.2024-14:12) Kredi kartı ve limitlerine ve taksitlerine düzenleme geliyor: Maaşın 4-8 katı arasında olabilecek

Mayıs ayında yıllık enflasyon yüzde 75'in üzerine çıktı. Uzmanlar, bu artışta kredi kartı kullanımındaki yükselişin önemli bir rol oynadığını belirtiyorlar. Özellikle ihtiyaç kredilerindeki faizlerin kredi kartı faizlerine göre hala yüksek olması, kredi kartı kullanımını artıran faktörler arasında yer alıyor. Son dönemde kredi kartı nakit avans çekimleri ve kredili mevduat kullanımında da artış gözlemleniyor.

Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre, Merkez Bankası Mart ayında kredi kartı kullanımını sınırlamak ve parasal sıkılaştırmayı artırmak amacıyla kredi kartı nakit avans çekimlerinde faiz oranını yüzde 4,42'den yüzde 5'e yükseltmiş, kredili mevduat hesabı faizini de yüzde 5'e çıkarmıştı. Ancak bu düzenlemelerin kredi kartı kullanımını azaltmadığı görüldü.

Kredi kart limitleri ve taksitlerde düzenleme

Mayıs ayı itibarıyla Türkiye'de kredi kartı sayısı 123,1 milyon, banka kartı sayısı 191,6 milyon ve ön ödemeli kart sayısı 94,8 milyon adet olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla kredi kartı adedi yüzde 15, banka kartı adedi yüzde 8, ön ödemeli kart adedi ise yüzde 21 arttı. Toplam kart sayısı 409,5 milyon adede ulaşarak geçen yıla göre yüzde 13 artış gösterdi.

Kredi kartı ve limitlerine ve taksitlerine düzenleme geliyor: Maaşın 4-8 katı arasında olabilecek

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile yapılan toplam ödeme tutarı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 103 artarak 1 trilyon 273 milyar TL oldu. Bu ödemelerin 1 trilyon 73 milyar TL'si kredi kartları ile gerçekleşirken, 176,7 milyar TL'si banka kartları ve 23,4 milyar TL'si ön ödemeli kartlar ile yapıldı. Kredi kartı ile yapılan ödemelerde büyüme yüzde 111, banka kartı ile yapılan ödemelerde yüzde 64, ön ödemeli kartlar ile yapılan ödemelerde ise yüzde 129 arttı.

BDDK’nın yeni düzenlemeyi hayata geçirmesi bekleniyor

Gelecek günlerde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) kredi kartı limitlerine yönelik yeni düzenlemeler yapması bekleniyor. Bu çerçevede müşterilerin aylık gelirlerinin 4 ila 8 katı arasında limit belirlenmesi planlanıyor. Yeni düzenleme kapsamında kısa süredir kart kullananlar için maksimum limit aylık gelirin 4 katı, uzun süredir düzenli ödeme yapan müşterilere ise maaş ve yan gelirlerinin toplamının 8 katı kadar limit tahsis edilmesi öngörülüyor. Ayrıca yüksek taksitli harcamaların azaltılması amacıyla taksit sayısının düşürülmesi gündemde.

Yaren Eryılmaz
yareneryilmaz@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal