Kredi kartı borcuyla geceleri kabusa dönen vatandaşlara sevindiren haber. Kredi kartı borçlarını ödemekte zorlanan milyonlarca vatandaşı ilgilendiren yeni bir yapılandırma düzenlemesi geliyor. Kart borçlarını ödeyemediği için yasal takibe düşenlerin durumunu göz önünde bulundurarak hazırlanan çalışmanın detayları şekillenmeye başladı. Yeni Şafak’ın konuya yakın kaynaklardan aldığı bilgilere göre, yapılandırma çerçevesi; takibe düşen kişilerin sayısı, borç miktarı, ödeme imkânı ve gecikme süreleri dikkate alınarak oluşturulacak.
Yeni Şafak’ta yer alan habere göre; Planlanan düzenleme, borçlarını ödemeye niyetli olan ancak gelir-gider dengesi bozulan bireylerin geri ödeme yükümlülüklerini yerine getirmelerine yardımcı olmayı amaçlıyor. Bu çalışmayla birlikte, kredi kartı borcu nedeniyle yasal takibe düşen ve ödeme zorluğu yaşayan kişilerin rahat bir nefes alması bekleniyor. Borçların yapılandırılmasıyla borçluların tekrar finansal sisteme kazandırılması hedefleniyor.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 13 Eylül 2024 tarihi itibarıyla bankacılık sektöründe takibe düşmüş bireysel kredi kartı alacakları 43 milyar 447 milyon liraya ulaştı. Toplamda bireysel kredilerin takipteki tutarı ise 46 milyar 390 milyon liraya çıkarken, tüketici kredileri ve kredi kartları toplamı 89 milyar 838 milyon lira oldu.
Geçtiğimiz yıl Eylül 2023’te takipteki kredi kartı borçları 11 milyar 900 milyon lira olarak kaydedilirken, bu rakam yıl sonuna kadar 15 milyar 392 milyon liraya yükseldi. 13 Eylül 2024 itibarıyla 43 milyar 447 milyon liraya ulaşan takipteki kredi kartı borçları, son bir yılda yüzde 265, yılbaşından bu yana ise yüzde 182 oranında arttı. Merkez Bankası’nın Haziran 2023’te başlattığı faiz artışlarının ardından kredi kartı faizlerinin yükselmesi, borç ödeme sürecini daha da zorlaştırdı.
Yeni yapılandırma planıyla borçlulara destek sağlanarak finansal yüklerinin hafifletilmesi ve borçlarını düzenli ödeme imkânının sunulması hedefleniyor. Yapılacak düzenlemenin milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendirmesi ve borçların sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesine olanak sağlaması bekleniyor.