Kovid-19 Tedavisinde Yeni Gelişme

32 milyonun üzerinde kişinin yakalandığı Kovid-19'un tedavisinde yeni gelişme yaşandı. Başarısı bilimsel çalışmalar neticesinde kanıtlanmış olan immun plazma tedavisi için bağış yapılması ise hayati önem taşıyor.

24.09.2020-13:35 - (Son Güncelleme: 24.09.2020-13:49) Kovid-19 Tedavisinde Yeni Gelişme

Dünyayı etkisi altında tutmaya devam eden koronavirüs salgınına tedavi uygulama çalışmaları devam ederken, Türkiye’de ilk defa Malatya’da denenen immun plazma tedavisi artık bütün illerde hayata geçiriliyor. İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, şimdiye kadar Malatya ve buradan gönderilen plazmalar ile 500’den fazla Kovid-19 vakasında immun plazma uygulandığını açıkladı.

Yeni tip koronavirüse yakalanan kişilerde, Nisan ayında Çin’de uygulanılmasının ardından ilk defa Malatya’da İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi’nde uygulanmaya başlanan immun plazma tedavisi olumlu yanıt vermeye devam ediyor.

Kovid-19 geçirip sağlığına kavuşan bir hastadan alınan immun plazma, 56 yaşında Kovid-19’a yakalanan hastada denenince hasta sağlığına kavuşmuştu. Ardından ilerleyen süreçte, bu tedavi yöntemi koronavirüs ile mücadeleye umut ışığı oldu. Sağlık Bakanlığı’nın da onayından geçen ve Kızılay aracılığıyla toplanan immun plazmalar artık Türkiye’de birçok ilde uygulamaya geçti.

İmmun plazma tedavisinin ilk olarak başarıyla hayata geçirildiği bu yöntem hala birçok hastayı sağlığına kavuşturuyor. Prof. Dr. Ahmet Kızılay, ilk defa entübe bir hastaya uyguladıkları bu tedavi ile başarılı bir neticeye ulaştıklarından bahsederken, ilerleyen süreçte immun plazmanın tüm büyük hastane ve üniversite hastanelerinde de Kovid-19 virüsü için tedavi yöntemi olarak kullanıldığını ifade etti ve ‘Kızılay Türkiye genelinde plazmaları topluyor, bizde hastane olarak immun plazma tedavisini Nisan ayının başından bugüne kadar sürdürüyoruz’ ifadelerine yer verdi.

Hastanelerinde bulundan Aferez Merkezlerinin Türkiye’nin en büyük merkezi olduğundan da bahseden Kızılay, ‘İmmun plazmada şimdiye kadar 500’ü geçtik. Bir kısmını kendi hastanelerimizde bir kısmını talep olan hastanelere gönderdik. Bir kısmını Kızılay aracılığı ile bir kısmını da kendi hastanemiz ile karşı hastanenin resmi talebine karşılık gönderdik. Şimdiye kadar immun plazma Kovid-19’a karşı önemli ölçüde tedaviye katkı oldu’ açıklamasında bulundu.

Türkiye’de immun plazma istatistiklerine göre, plazma verilen ve verilmeyen 2 bin hastanın neticeleri değerlendirildiğinde Kovid-19 tedavisinde kullanılan bu yöntemin yararlı tedavi metodu olarak bilimsel anlamda kanıtlandığını belirtti. 

DEĞİŞİKLİK YAPILDI

İlerleyen süreçte immun plazmanın tedavi yöntemi olarak kullanılacağını söyleyen Kızılay, ‘Yalnız şöyle bir düşünce değişikliği oldu. En başlarda hastalarda hep en son tedavi olarak kullanılıyordu plazma. Yoğun bakımdaki tüm tedaviler uygulanmış ve durumu değişmemiş hasta grubuna immun plazma veriliyordu. Ancak şu anda yoğun bakıma girmeden önce tedavi verilirse daha iyi sonuçları alıyoruz, bunu gözlemledik. Ama artık sadece gözlemler değil, bilimsel çalışmalar, klinik çalışmalar verilerine de dayanarak immun plazmanın bir tedavi yöntemi olarak diğer tedavilerin bir parçası olarak kullanılabileceği bilimsel olarak da bildirildi’ açıklamasını yaptı.

BAĞIŞLAR YETERSİZ SEVİYEDE

Şu anki süreçte immun plazma bağışının yeterli olmadığından ve daha çok bağışa ihtiyaç duyulduğundan bahseden Rektör Kızılay, Kovid-19 atlatmış kişilere ‘Kovid-19’u geçirmiş tümüyle iyileşmiş ve üzerinden 2 hafta geçmiş hastalarımız plazma bağışı yapmaya davet ediyorum. Bizlere ya da Kızılaya başvururlarsa gerekli işlemler başlatılacaktır’ çağırısında bulundu. Ayrıca Rektör Kızılay, ‘Daha çok immun plazmaya ihtiyacımız ülke olarak var. Burada vurgulamak istediğim bağışçılarımız bu konuyu ciddi olarak tekrar düşünerek muhakkak bağış yapmasıdır’ açıklamasıyla konunun ciddiyetinin altını çizdi.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal