Kovid-19 Sürecinde Çocukların Yeme Bozuklukları Arttı

Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi süreci hemen hemen herkesi olumsuz yönde etkiledi. Bu süreç çocukları da fazlasıyla etkilerken yeme alışkanlıklarını da bozdu.

27.05.2021-10:28 - (Son Güncelleme: 19.10.2021-16:13)

Pandemi süreci tüm dünyayı etkisine alırken bireyler bu durumdan fazlaca madur olmuş durumda. Küçük büyük herkesi farklı şekilde etkilerken çocuklara olan negatif yönleri de oldukça fazla bir hal almaya başladı. Koronavirüsün insan sağlığı açısından pek çok olumsuz yönü olmasının yanı sıra psikolojik olarak da herkesi kötü etkilemiş durumda. Herkesi etkileyen koranavirüs çocukları da es geçmedi. Diyetisyen Burcu Aktürk, bu süreçle ilgili ailelere önemli uyarılarda bulundu.

OBEZİTE GİDEREK ARTIYOR!

Modern çağın getirmiş olduğu en büyük sorunlarından biri obezite ve sağlıksız beslenme. Hayat tarzındaki hızlı değişim yeme alışkanlıklarında da büyük farklılıklara yol açtı. Hızlı akan hayat tarzı, yemek yemeye ve yapmaya ayrılan süreçleri de kısaltırken tamamen hazır gıdalara yönelmelerle birlikte obezite çok fazla görülmeye başlandı. Özellikle çocuklarda çok daha fazla görülen obezite gelişmiş ve orta gelişmiş ülkelerde ciddi sorunlara yol açmış durumda.

Tüm bu sağlıksız beslenmenin yanında hareketsiz yaşamında artmasıyla tamamen sağlıksız bir yaşamın etkisi altında kalınmış durumda. Tüm olumsuzlukların yanında bir de koronavirüs pandemisinin yaşanmasıyla çocukluk çağında yaşanan obezite oranı tüm dünyada giderek artış gösteriyor. Tüm bu faktörlerin olumsuz yönleri çocukları zaten çok kötü etkilerken bir de pandemi dönemi kısıtlamaları eklendi ve sürecin en sessiz tanıkları çocuklar için sancılı bir süreç başlamış oldu. Yeni düzende okullarından, arkadaşlarından ve sosyal çevrelerinden uzak kalan çocuklar bu süreçten psikolojik olarak etkilenirken, fizyolojik etkileri de göz ardı edilemeyecek kadar büyük oldu.

ZARARLI YİYECEKLERE EĞİLİM ARTTI

Pandemi sürecinin çocuklarda oluşturduğu olumsuz etkilerden bahseden Diyetisyen Burcu Aktürk,  "Son bir yıldır klinikte gördüğümüz danışanların çoğunluğunu çocuklar oluşturmaya başladı. Sürekli oturmaları, aktiviteden uzak kalmaları metabolizmalarını yavaşlatırken, acıkmadıkları halde can sıkıntısından zararlı yiyeceklere de eğilimleri arttı. Bu hızlı kilo alımları; insülin direnci, kolesterol yükselmesi, karaciğer yağlanması, erken ergenlik gibi süreçleri de beraberinde getirdi" ifadelerini kullandı.

Pandemi sürecinin devam ettiği bu dönemde sürecin daha iyi yönetilmesi adına ailelere önemli tavsiyelerde bulunan Dyt. Burcu Aktürk, "Çocuklarınıza mutlaka sağlıklı menüler oluşturup, 3 ana öğünü hazırlayıp yemek masasında dengeli öğünler sunmaya özen gösterin. Atıştırmalık tercihleriniz sağlıklı gıdalardan yana olsun. Mümkün olduğunca atıştırmalıkları evde hazırlamaya gayret edin. Sağlıklı yiyecekleri ve atıştırmalıkları kolayca erişilebilir ve ulaşılabilir kılın. Çocuklar ebeveynlerini rol model aldıkları için sizler de sağlıklı beslenmeye özen göstermelisiniz. Su tüketimi gerçekten çok önemli. Sizler de günlük ihtiyaç doğrultusunda su tüketerek çocuklarınıza örnek olabilir ve onları su içmeye teşvik edebilirsiniz. Egzersizler de ihmal edilmemeli. Egzersizi eğlenceli oyunlar şeklinde planlayıp hareketli yaşamı her güne dahil edebilirsiniz" dedi.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal