Kovid-19 Salgınında Ağız Sağlığına Dikkat Edilmeli

Tüm dünyanın mücadele ettiği yeni tip koronavirüs salgını sürecinde, ağız sağlığının da ihmal edilmemesi önem arz ediyor. Uzmanlar kovid-19 salgını yaşanan bu dönemde diş sağlığına dikkat edilmesi konusunda uyarı yaptı.

07.10.2020-12:17 - (Son Güncelleme: 07.10.2020-12:27) Kovid-19 Salgınında Ağız Sağlığına Dikkat Edilmeli

Kovid-19 salgınının ortaya çıkmasının ardından hijyen kuralları neredeyse her uzman tarafından hatırlatılan birincil unsur haline geldi. Bu süreçte ağız sağlığına da dikkat edilmesi gerektiği konusunda diş hekimleri uyarı yapıyor.

Diş hekimi Prof. Dr. Akkocaoğlu, yeni tip koronavirüsün vücuda ilk alındığı iki yerin ağız ve burun olduğundan bahsederek, özellikle salgın döneminde ağız hijyeni ve sağlığına dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Ağız ve diş sağlığına dikkat edilmediği takdirde virüsün daha çabuk yayılmasının söz konusu olduğunu ve hasar verme ortamının daha rahat oluşacağını aktaran Prof. Dr. Akkocaoğlu, her türlü diş tedavisinin yaptırılıp yaptırılamayacağı ile ilgili akıllarda oluşa sorulara yönelik ‘Tercih edilen merkez gerekli tüm hijyen kurallarına uyuyorsa bu konuda tedirgin olunmasına gerek yok.’ açıklamasını yaptı.

Mekan ve teknik imkanları kısıtlı olan yerlerin riskli olableceğini belirten Akkocaoğlu, bu durumun salgın haricindeki dönemler için de geçerli olduğunu aktardı.

Kurumsal kimliği olan ve uzmanlık alanlarına göre özelleşmiş yerlerin tercih edilmesinin önemli olduğunun altını çizen Akkocaoğlu, hijyene dikkat çekerek ‘Kullanılan alanlar uluslararası standartlarda olup her kullanım sonrası dezenfekte edilmeli. Tedavi yapılacak yer, genel kurallar gereği tek kullanımlık olması gereken malzemelerin ve gerekebilecek teknik cihazların kolayca temin edilebileceği ve diğer tüm müdahalelerin yapılabileceği kapasitede bir donanıma sahip olmalı’ ifadelerini kullandı. Ayrıca salgın döneminde enfeksiyon kontrolünün sağlanması gerektiğini ‘Özellikle salgın sürecinde enfeksiyon kontrolü açısından farklı mekanlara hastaların bölünebildiği geniş alanlara ve katlara yayılan merkezler daha uygun. Merkezin hizmet alanınının büyük olması, ünite sayısının çok olması, mekanın havalandırılarak dönüşümlü kullanılabilmesini sağlayacaktır. Her bölümün kendine ait bir katının olması, özel hasta gruplarının birbirleriyle karıştırılmaması önem taşımaktadır. Tüm hastaların küçük mekanlarda aynı yerden hizmet aldığı yaklaşım uygun değil.’ cümleleriyle aktardı.

Prof. Dr. Akkocaoğlu, tercih edilen merkezlerin, kişilerin olabildiğince az kişiyle temas ederek doktorun yanına geçebilmesi için, özellikle kişiye özel randevu sistemi olan yerlere gidilmesini tavsiye ederek, ‘Pandemi sürecinde de enfeksiyon oluşturmuş, ağrı yapan ya da yapmayan fakat ağız içinde sağlıklı dokuların direncini azaltan diş rahatsızlıkları mutlaka tedavi edilmeli’ açıklamalarına yer verdi.

VÜCUT DİRENCİ İÇİN AĞIZ SAĞLIĞI ÖNEMLİ

Enfeksiyon gelişimi için ağız ve diş sağlığının önemli etkisinden bahseden Prof. Dr. Akkocaoğlu, ‘Vücudun giriş kapısıdır ağız. Bu nedenle ağız ne kadar iyi korunursa vücut sağlığı ve direnç de o kadar iyi olur. Dolayısıyla pandemi döneminde ağız, diş sağlığına ve hijyenine çok daha fazla önem verilmesi gerekiyor. Kovid-19'un insan vücuduna girdiği ilk yer ağız ve burun. Ağız hijyenine ve sağlığına dikkat edilmediğinde virüs çok daha hızlı yayılma ve hasar verme ortamını bulur. Özetle enfeksiyonların giriş kapısının iyi korunması, bu süreçte özellikle çok kritik öneme sahip.’ ifadelerine yer verdi.

Ağız ve diş sağlığınının korunmasına ilişkin doğru sanılan yaygın yanlışlar olduğunu belirten Akkocaoğlu, sirke ve alkol gibi kimyasalların fazla kullanılmasının sağlıklı dokulara zarar vereceğini aktarırken, düzenli diş fırçalanması haricindeki uygulamaları doğru bulmadığını paylaştı.

Diş ağrısı yaşayan herkesin, beklemeden tedavi için uygun olan merkezlere başvuru yapmasını söyleyen Akkocaoğlu, ortodontik tedavi görenlerin kontrollerini aksatmamalarını ve protez kullananların proteziyle ilgili sorun yaşadıkları takdirde doktora gitmelerini tavsiye etti.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal