Yaklaşık iki yıldır mücadele verilen koronavirüs salgınıyla ilgili yapılan aşı çalışmaları herkesi umutlandırdı. İlk başlarda bazı meslek gruplarına uygulanan Kovid-19 aşıları, üretimin artmasıyla aşı olanların sayısı da arttı. Peki Kovid-19 aşısının 3. Dozunu kimler yaptırmalı? Sizin için merak edenleri uzmanına sorduk. Detaylar haberimizde…
Son dönemlerde gündeme gelen ‘hatırlatma dozu’ olarak adlandırılan 3. Doz aşısı tartışmaları da beraberinde getirdi. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ise 3. Doz aşı hakkında değerlendirmelerde bulunarak, aşı sonrasında yaşam koşullarına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.
Beklenen Kovid-19 aşılarının da gelmesiyle, aşıya olan ilgi arttı. Birçok kişinin aşı olmak için uzun kuyruklar oluşturduğu Kovid-19 aşı randevuları sonrası akıllarda yeni bir soru meydana geldi. Kovid-19 aşısının 3. Dozunu yaptırmak gerekli mi? Dr. Ceyhan, salgınla mücadelede aşının önemli olduğunu ancak aşı yapıldıktan sonra ise maske, mesafe ve hijyen kurallarına bir süre devam edilmesi gerektiğini belirterek devam etti, ‘Sağlık personeli yaptıkları iş açısından koronavirüs ile çok sık temas ettikleri, 2 doz Sinovac aşısı oldukları için 3. doz Pfizer-BioNTech ile aşılanmalarını öneriyorum’ şeklinde konuştu.
Yaygın olarak ülkemizde kullanılan Sinovac ve Biontech aşılarının bazı yan etkiler oluşturabileceğine, aşının etkilerinin herkeste farklı bulgulara neden olabileceğine belirten Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, 3. Doz aşının yaptırılması konusuna değinerek şöyle devam etti: ‘Ben de dahil bütün sağlık personeline, 65 yaş üstüne ve bazı kronik hasta gruplarına Sinovac aşısı uygulandı ama şimdi görüyoruz ki bir süre geçtikten sonra Sinovac aşısına rağmen hastalanmalar oldukça sık görülüyor. Mesela; Pfizer-BioNTech aşısında bunu görmüyoruz.
Onun için herkesin yeniden 3. doz aşı olmasını önermiyoruz ama sağlık personeli, yaptıkları iş açısından koronavirüs ile çok sık temas ettikleri, 2 doz Sinovac aşısı oldukları için 3. doz Pfizer-BioNTech aşısıyla aşılanmalarını ben de öneriyorum. Bunu Sağlık Bakanlığı'na öneri olarak da iletiyoruz. Yoksa genel topluma '3'üncü doz aşı yaptırın' şeklinde öneride bulunmak için henüz yeterli veri elimizde yok’ diye konuştu.
Koronavirüse dair çalışmaların hala devam ettiğine, bu virüsün grip gibi kendini tekrar eden bir yapıya sahip olup olmayacağına dair henüz net bir bilginin olmadığını belirten Ceyhan, ‘Daha önceki koronavirüs salgınlarına baktığınız zaman SARS, MERS gibi floraya gelip her mevsim ya da kış mevsiminde yeniden bir hastalık oluşturmamışlar, bunlar tamamen insanlıktan çekilmişler. O yüzden 'Her yıl aşı olmak gereklidir' desek doğru olmaz, 'Gerekli değil' desek de doğru olmaz. Önce 'Bu virüs kalacak mı, gidecek mi' onu görmemiz lazım. Bunu 'Yıllık aşılama gerekir' diye genellikle firmaların sahipleri ve yetkilileri söylüyor. Ticari kaygı ile yapılan bir açıklama çünkü bu devam edecek aşı üretimine pazar bulmaya çalışıyorlar. Kesinlikle ne hekimlerimiz ne bilim insanlarımız ne de vatandaşlar bu tip açıklamalara güvenmesinler. Bilimsel yayımlara baksınlar. Yeteri kadar vaka üzerinde yapılmış, güvenilir çalışma sonuçları varsa zaten 'Tamam, uygundur' diyoruz ama eğer böyle veri yoksa firmanın açıklamasına güvenip de insanların durup dururken milyonlarca doz aşı satın alıp uygulaması zaten düşünülebilecek bir şey değil’ değerlendirmesinde bulundu.