Kötü Niyetle İşten Çıkarılan Personel 3 Kat Fazla Tazminat Alabiliyor

İşçi ve işveren ilişkisinde kötü niyet varsa, yasalar mağdur tarafı koruyor ve kötü niyetli uygulamalara karşı tazminat öne sürüyor. İşverenler, kötü niyet tazminatı doğrultusunda işçinin ihbar tazminatının 3 katı ödeme yapıyor. Çalışanların çoğu, bundan habersiz olduğu için bu tazminatı alamıyor.

26.04.2019-13:51 - (Son Güncelleme: 26.04.2019-13:38) Kötü Niyetle İşten Çıkarılan Personel 3 Kat Fazla Tazminat Alabiliyor

Çalışanlar ile işverenler arasında yasaların getirdiği kurallarla beraber bir iyi niyet de söz konusu olmalı. İşçi işverene karşı görevlerini tam bir şekilde yerine getirirken, işverenin de çalışanının hakkını vermesi gerekiyor. Fakat bu ilişki esnasında kötü niyet ortaya çıkarsa, yasalar bu durum için de tazminat öngörüyor.

3 TAZMİNAT ÇEŞİDİ VAR

Yasalar, çalışanın işten ayrıldıktan sonra mağdur durumda kalmaması için 3 ayrı tazminat sistemi getirmiş:

- İhbar tazminatı,

- Kıdem tazminatı,

- Geri dönüş tazminatı (veya kötü niyet tazminatı)

8 HAFTALIK İHBAR

Kıdem tazminatı, kişinin çalıştığı sene  ile brüt maaş çarpılarak hesaplanıyor. İşten kendi istek ve kusuru dışında bağlantısı kesilen (bazı istisnalar ile istifa halinde de ödeniyor) çalışana en az 1 senelik kıdem olması kaydı ile tazminat veriliyor. Kıdem tazminatından yalnızca damga vergisi kesilebiliyor. İhbar tazminatı ise çalışılan seneye göre belirleniyor ve 2 haftadan 8 haftaya kadar değişiklik gösterebiliyor. Çalışana işten çıkartılacağı önceden haber verilmez ise kıdemine göre bu para veriliyor. Çalışan da bildirimde bulunmadan işten ayrılırsa, ihbar tazminatını işverene ödüyor.

8 MAAŞA KADAR TAZMİNAT

Geri dönüş tazminatında ise 30 çalışandan fazla kişinin olduğu iş yerinde bulunanlar, 1 ay içinde dava açarlarsa 8 brüt maaşa kadar tazminat alabiliyor. Bu tazminatın kararını arabulucu ya da mahkeme veriyor. 30 çalışandan az personeli olan şirketlerin çalışanlarının ise farklı bir güvencesi oluyor. Bu çalışanlar işe geri dönüş davası açamıyor fakat 'kötü niyet tazminatı' ile alacakları parayı 3'e katlayabiliyor.

İHBAR TAZMİNATININ 3 KATI VERİLİYOR

Kötü niyet tazminatı, fesih hakkını kullanırken işverenin yaptığı hatalarla belli oluyor. Pek çok çalışan, bunu bilmediği için bu tazminatı almıyor. Oysa dediğimiz gibi ihbar tazminatının 3 katı ödeniyor ve ciddi bir tutar oluşturuyor.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.


YORUM YAZ..
Modal