Kosova'da 'Osmanlı Belgelerinde İpek Şehri' Sergisi Açıldı

Kosova'nın İpek şehrinde Osmanlı belgelerini sergileyen etkinlik büyük ilgi gördü.

17.10.2024-15:57 - (Son Güncelleme: 17.10.2024-15:57) Kosova'da 'Osmanlı Belgelerinde İpek Şehri' Sergisi Açıldı

Kosova’da Tarih ve Kültür Buluşması

Kosova’nın batısında bulunan İpek şehrinde, 'Osmanlı Belgelerinde İpek Şehri' adlı sergi açıldı. Bu özel sergi, Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından düzenlendi ve yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.

Önemli İsimlerin Katılımı

Etkinliğe; Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Sabri Tunç Angılı, İpek Belediye Başkanı Gazmend Muhaxheri, YEE Kosova Koordinatörü Ramazan Yılmaz ve Türk Temsil Heyet Başkanı Albay Zafer Sağlam gibi önemli isimler katıldı.

Nadir Belgeler ve Bilimsel Titizlik

Etkinlikte, eski yazı uzmanı Ayten Ardel tarafından kaleme alınan 'Osmanlı Belgelerinde İpek' kitabında yer alan ve Türkiye ile Kosova’nın ortak kültürel mirasına ait nadir belgeler sergilendi.

Geçmişten Geleceğe Bağlantılar

Büyükelçi Angılı, yaptığı konuşmada, "Milletlerin kendilerini bilmeleri, tarihlerini bilmekten geçer" diyerek, Osmanlı dönemine ait belgelerin incelenmesinin önemine vurgu yaptı. Ayrıca, İstiklal şairi Mehmet Akif Ersoy’un baba ocağının İpek’e bağlı Suşitsa (Susica) köyü olduğunu da hatırlattı.

Balkan Tarihine Işık Tutacak Çalışma

Yazar Ayten Ardel, Balkanlar’ın tarihinin Türkçe kaynaklar göz önüne alınmadan yazılamayacağını ifade ederek, Osmanlı arşivinin 500 yıllık dönemi anlatan birincil kaynakları barındırdığını belirtti. Bu sergi ve kitap, Balkan tarihine katkı sunma amacını taşımaktadır.

Soru-Cevap Bölümü

Konuşmalar sonrası, yazar Ardel, katılımcıların sergi ve kitapta bulunan eserlerle ilgili merak ettikleri soruları yanıtladı. Bu tür etkinliklerin, tarihi araştırmalara önemli katkılarda bulunması bekleniyor.

Kosova’nın batısındaki İpek şehrinde, Yunus Emre Enstitüsü (YEE) İpek şubesince

Kosova’nın batısındaki İpek şehrinde, Yunus Emre Enstitüsü (YEE) İpek şubesince "Osmanlı Belgelerinde İpek Şehri" sergisi beğeniye sunuldu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal