Kosova dünya turu için, yeşilliklerle dolu bir alanda dinlenmek adına tatil planları yapmak gerekir.
Kosova Nerededir?
2008 yılında, Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan eden Kosova, iki ülke arasına iplerin gerilmesine sebep olmuştur. 1999 yılından beri Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yönetilen ülke, 90’larda Yugoslavya’nın dağılmasıyla birlikte, diğer ülkeler gibi ayrıldı. Bu dönemde Sırp katliamları çok yaygındı. Hatta, 1995 yılında, Sırplar Kosova’ya girip, birçok sivili öldürdü. Kuzeyde, sorun yaşadığı Sırbistan’la, güneyde Makedonya’yla ve Arnavutluk’la, batıdaysa Karadağ’la komşudur.
14. yüzyıl itibarıyla, Osmanlı Devleti himayesine girmiş; küçük devletler oradan ayrılıp bağımsızlığını ilan edene kadar, burada yer almıştır. Bulgaristan, Sırbistan, Arnavutluk gibi ülkelerin kopma istekleri, Balkan Savaşları, Osmanlı’nın da yıpranmasına neden olmuştur.
Kosova bugün NATO kontrolündeki bir yapılanmayla da denetlendiği için, tam özerk bir ülke statüsünde tanınması meselesi, gidişli gelişlidir.
Balkan etkilerinin çokça hissedileceği Kosova dünya turu için, terci edilecek tarihsel bir havza niteliğindedir.
Kosova’ya Ulaşım Nasıldır?
Kosova dünya turu için isabetli bir yer olup, Türkiye’den gidenleri vizesiz kabul etmektedir. Vize derdiyle uğramayanlar için, görülebilecek bir ülkedir. Bu ülkede; Priştine, Prizren, Mitroviçe adlı üç havaalanı bulunmaktadır.
Türkiye’nin kimi bölgelerinden direk uçuşla da buraya varılmaktadır.
Kosova’da Gezilecek Yerler Nerelerdir?
Kosova, sahil tatilinden çok, tarih ve kültür tatilinin yapılacağı, doğal güzelliklerin de hüküm sürdüğü ovalarının yer aldığı şirin bir yerleşkedir. Müslüman ve Hıristiyan kültürlerinin, Osmanlı etkisinin ve Avrupa mimarisinin de görülebileceği, çok yönlü bir ülkedir. Doğal alanları, yaşam parkları da dillere destandır.
Kosova dünya turu denilince, buranın belli başlı şehirlerini gezmeden olmaz. Bunların başında, Priştine kenti gelmektedir. Priştine’de bulunan Fatih Sultan Mehmet Camisi, 15. yüzyılda onun isteğiyle yaptırılmıştır. Hünkâr Camisi diye de bilinen cami, 17. yüzyılın sonlarına doğru, kilise şeklinde de işlev görmüştür. Buraya yakın bir güzergâhta, Sultan Murat Türbesi’ni de görmeniz mümkündür. Türkiye’den giden turistler, buralara fazlasıyla rağbet göstermektedirler.
Kosova Etnoğrafya Müzesi’ni de gezmeniz, kültürel gelişim açısından size katkı sağlayacaktır. Müzede, doğum-ölüm arasında gidip gelen sunumlarla, halk bilgisine dair örnekler de gözler önüne seriliyor.
Prizren kenti de, Priştine’den sonra uğranacak mekânlardan biri sayılıyor. Arnavutluk’la, Makedonya’yla sınırı anlamında, Şar Dağları’nın eteklerine kurulan bu kent, tarihi bir alt yapı ihtiva ediyor. Bu anlamda, Prizren Kalesi’nin de görülmesi tavsiye ediliyor. Ortaçağ’dan kalma bu eser, Akdere’nin aktığı bir kesişim noktasında durmaktadır.
Peç bölgesindeki Peç Patrikhanesi Manastırı da gezilmesi gereken mistik bir yerdir. 14. yüzyılda inşa edilen, Sırplar’a ait kabul edilen bir Ortaçağ manastırıdır. İçinde küçük küçük kiliseler bulunmakta ve yıl boyunca inanç turizminin çekim merkezlerinden biri sayılmaktadır.
Kosova dünya turu denilince, birçok doğal mekân da sayılabilir. Mirusha Şelalesi, Radavc Mağarası, Daravica Dağı, Rugova Kanyonu doğal alanları kapsayan yerlerin birkaçıdır.