KOSGEB’den müjdeli haber: Çırak yetiştiren 250 bin TL alacak! Başvurular başladı

KOSGEB çok sayıda mesleği kapsayan Yaşayan Kültür Mirası İşletmeler Destek Programı kapsamında çırak yetiştirenlere 250 bin TL’ye kadar geri ödemesiz destek verecek. İşte konunun ayrıntıları...

01.09.2022-10:40 - (Son Güncelleme: 01.09.2022-15:49) KOSGEB’den müjdeli haber: Çırak yetiştiren 250 bin TL alacak! Başvurular başladı

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile KOSGEB, kaybolmaya yüz tutmuş meslekler için harekete geçti. Söz konusu mesleklerde işletme açanlara destek vereceğini açıklayan KOSGEB, belirlenen meslekleri yapanlara 250 bin TL’ye kadar geri ödemesiz destek vereceğini duyurdu. 

Çırak yetiştiren 250 bin TL alacak

Anadolu’da geçmişten gelen fakat günümüzde kaybolmak üzere olan mesleklerin devam ettirilmesi için başlatılan Yaşayan Kültür Mirası İşletmeler Destek Programı kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın da destekleriyle  istihdam oluşturma şartıyla 250 bin liraya kadar geri ödemesiz destek verilecek.

602 işletme başvurdu

Kültür ve Turizm Bakanlığı, şu ana kadar 602 işletmenin ön başvurusunu kabul ederken, destekten yararlanmak isteyenlerin KOSGEB veri tabanına kayıt olması gerekiyor. 30 Eylül’e kadar sürecek olan başvurular arasında başvurusu kabul edilen işletmelerden bazıları , gramofon tamircisi, ahşap işleri, bıçakçılık, bakırcılık, deri işleri sektörlerinden oldu.

KOSGEB tarafından yürütülecek olan program, Yaşayan Kültür Mirası İşletmeler Destek Programı olarak adlandırılıyor. Programla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü'ne şu ana kadar başvuruda bulunan 800 işletmeden 602 tanesinin ön başvurusu kabul edildi. Programdan yararlanmak isteyenler, 30 Eylül'e kadar KOSGEB veri tabanına kayıt yaptırabilecekler.

KOSGEB 250 bin TL

Karşılıksız 250 bin TL ödenecek

Yaşayan Kültür Mirası İşletmeler Destek Programı ile usta-çırak ilişkisini güçlendirme amaçlanırken, bu kapsamda yeni personel istihdam eden işletmelere 250 bin liraya kadar geri ödemesiz destek sağlanacak. Projeye ilişkin işbirliği protokolü, 24 Haziran'da Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy arasında imzalanmıştı.

Ön başvuruda 31 farklı geleneksel meslekten işletme bulunurken, bunlar arasında; seramik (çömlek-çini), ahşap işleri, bıçakçılık, bakırcılık, deri işleri, çalgı yapımcılığı, dokumacılık gibi meslekler ön plana çıktı. Ayrıca; şapka imalatı, gramofon tamirciliği, at arabası/fayton imalatı gibi mesleklerden de başvuru geldi.

Şu ana kadar 72 ilden başvuru gelirken, en fazla başvuru İstanbul, Denizli, Gaziantep, Şanlıurfa ve Bursa illerinden geldi.

Yerli makine kullanan ekstra destek alacak

Karşılıksız 250 bin TL alacak olan işletmeler eğer yerli malı makine ve teçhizatta destek oranına yüzde 15 ilave destek alacak. Tanıtım ve Pazarlama Desteği kapsamında e-Ticaret sitelerine üyelik ve komisyon bedeli, dijital reklam ve tanıtım, web sayfası tasarımı ve tanıtım filmi olmak üzere toplamda 45 bin liraya kadar destek verilecek. Geri ödemesiz 250 bin lira üst limitli destek ile kuruluş, işletme ve yetiştirme, makine ve teçhizat, tanıtım ve pazarlama başlıklarında destek verilecek. Program ile işletme sahibinin mesleki birikimlerini aktarması için yetiştireceği personel için 150 bin liraya kadar destek sağlanacak.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal