Kalbi besleme işlevi olan damarlara boyalı bir sıvının verilmesi sonucunda görülebilir bir duruma getirilmesi işlemidir. Koroner anjiyografi sayesinde, kalp damarlarında herhangi bir tıkanıklığın ya da daralmanın olup olmadığı saptanarak hastanın tanısı koyulmaktadır.
KORONER ANJİOGRAFİ NEREDE YAPILIR?
Koroner anjiyografi kateter adı verilen laboratuvarda yapılmaktadır. İnvaziv bir uygulama olan koroner anjiyografi işlemi radyasyon içermektedir. Kalp damarlarının tıkanıklığının hangi derecede olduğunu anlamak için kullanılan en iyi yöntemlerden bir tanesidir. Koroner anjiyografi sayesinde, vücutta yer alan damarlar haritalandırılarak koroner by- pass ameliyatı için kullanılabilecek damarları tespit etmeye ve ameliyatın tam olarak hangi bölgede yapılması gerektiğine ilişkin de bulgular sunar.
Koroner by- pass ameliyatının kaç damar üzerinde uygulanması gerektiğini belirlediği gibi, by- pass sonrasında damarların durumunu kontrol etmek için de kullanılan bir yöntemdir.
KORONER ANJİYOGRAFİ NASIL YAPILIR?
Koroner anjiyografi işlemi genellikle femoral arter adı verilen kasık damarından ya da radial arter adı verilen el bileği damarından damar içerisine girilerek yapılmaktadır. Koroner anjiyografi’nin giriş yeri lokal anestezi yöntemi ile uyuşturulmaktadır. Daha sonra damarın iç kısmına kılıf yerleştirilmektedir. Bu aşamada hastada hafif düzeyde bir ağrı oluşabilmektedir. Bu aşamadan sonrasında ise ağrı hissedilmemektedir.
Damar içerisine yerleştirilen kılıf aracılığı ile damar içerisine girilen 1.5 ya da 2 milimetre boyutundaki ince bir borucuk olan kateter yardımıyla kalbi beslemekte olan damarlara ulaşılmaktadır. Bu aşamada, damarlara opak madde de denilen boya verilir ve böylece koroner damarların filmleri çekilmektedir. Bu sayede kalp damarlarının durumları hakkında kesin bilgi sahibi olunduktan sonra, kateter çıkarılır. Ardından gelecek kanamayı önlemek adına anjiyonun yapıldığı bölgeye 15 dakika kadar baskı uygulanır.
KORONER ANJİYOGRAFİ HANGİ DURUMLARDA YAPILIR?
Koroner anjiyografi nedir: Hastanın kalbinin beslenemediği durumlar tespit edildikten sonra gerçekleştirilebilen bir eylemdir. Koroner anjiyografi uygulanan hastalarda görülen, kişinin hareket ettiği zamanlarda ortaya çıkan göğüs ağrılarında, dinlenme sonrasında bile geçmeyen göğüs ağrılarında, kişide oluşan ani kalp krizlerinde ya da kişinin by- pass ameliyatı sonrasında damarlardaki son durumu kontrol etme amacının ortaya çıkması gibi durumlarda kullanılmaktadır.
KORONER ANJİYOGRAFİNİN RİSKLERİ NELERDİR?
En ciddi riskleri ölüm, felç ya da kalp krizidir. Ancak bu riskler oldukça düşük oranlarda ortaya çıkmaktadır. Daha yaygın riskleri ise anjiyoda kullanılan boyanın kişide alerji meydana getirmesi ve anjiyonun girişinin yapıldığı bölgede ortaya çıkan çeşitli rahatsızlıklardır. Koroner anjiyografi sırasında vücudun maruz kaldığı radyasyon miktarı da makul olup, hastanın sağlığı üzerinde doğrudan risk oluşturmamaktadır.