Koronavirüs'ü Etkisiz Hale Getiren Kumaş Üretildi

Koronavirüs pandemi sürecinde aşı çalışmalarının hızlı devam edildiği bilinmektedir. Aşının çalışmaları devam ederken koronavirüs kumaşı üretildi. Üretilen bu kumaş defalarca yıkanmasına rağmen virüsleri öldürebiliyor. İşte haberin detayları...

06.08.2020-12:34 - (Son Güncelleme: 06.08.2020-18:28) Koronavirüs'ü Etkisiz Hale Getiren Kumaş Üretildi

Korona virüsün aşı çalışmaları dünya genelinde tüm hızıyla devam ederken Adana’da bir ekip tarafından, defalarca yıkandıktan sonra bile Koronavirüsü yüzde 96,6 oranında etkisiz hale getirebilen kumaş üretimi yapıldı.

KORONAVİRÜS KUMAŞI YAPILDI

Sağlık alanında çalışan ARGE ve İnovasyon Uzmanı Endüstri Yüksek Mühendisi Reşan Arlıer, 'Kumaşı Koronavirüs salgınında hayatı kaybeden sağlık çalışanlarına ithaf ediyoruz. Üretim bandı oluşturuldu ve bir sıkıntı yok. Talepler gelmeye başladı. İlk olarak hemşire ve doktor arkadaşlarımızın günlük giydiği iş yeri formalarını üretiyoruz' açıklamasında bulundu.

ARGE ve İnovasyon Uzmanı Endüstri Yüksek Mühendisi Reşan Arlıer’in 74 yaşındaki annesi, salgının ilk görülmeye başlandığı dönemlerde Koronavirüs şüphesiyle hastanede kaldı. Aynı zamanda eşi ve oğlu doktor, kendisi de sağlık çalışanı olan Arlıer, annesi, eşi ve evladına temas edememesinden dolayı büyük üzüntü yaşadığını belirtti. Koronavirüs'ü öldürebilen bir koruyucu kumaş düşünen Arlıer, bu fikri hayata geçirmek için çeşitli araştırmalar yapmaya başladı. Yaklaşık 1 ay boyunca çalışan Reşan Arlıer, önce su, sıvı ve hava geçirmez kumaşın ARGE sürecini tamamladı. Arlıer, bu kumaşın prototipini ürettirdikten sonra kumaşın Koronavirüs'ü de öldürebilmesi için çalışmalarına ara vermeden devam etti.

BU KUMAŞ HANGİ ALANDA KULLANILABİLECEK?

Bu çalışma sırasında bir tekstil firması CEO’su Ümit Çelik ile görüşen ARGE uzmanı, iş birliği yaparak defalarca yıkandıktan sonra bile Koronavirüsün'ü yüzde 96,6 oranında etkisiz hale getiren bir kumaş ortaya çıkartmayı başardılar. İngiltere’de ki laboratuvarında da onaylattırılan kumaş Bursa ve Gaziantep’teki fabrikalarda üretilmeye başlandı. İlk etapta kumaştan sağlık çalışanlarının tulum ve kıyafetleri üretilecek. Böylelikle sağlık çalışanlarının kullandığı tek kullanımlık malzemelere daha az ihtiyaç duyulacağını da yapmış olduğu açıklamalara ekledi.

Aynı zamanda İl Sağlık Müdürlüğü’nde finansal analiz biriminde çalışan Arlıer, Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Dr. Emrah Ceviz’in önerisiyle başladığı çalışma sayesinde hastanelerde tek kullanımlık olarak malzemelerin üretilen kumaş ile yer değiştirilmesi halinde ortalama olarak yüzde 85 tasarruf edilebileceğini de belirledi.

Koronavirüs da dahil diğer virüs ve bakterileri etkisiz hale getiren, su itici ve yüzde 90 hava filtrasyonu sağlayarak insanları koruyan özel bir teknoloji ile üretimi yapılan kumaş, su geçirmezlik ve tekrar kullanılma özelliğine sahiptir. 60 kez yıkanmasından sonra bile Koronavirüs dahil diğer virüsleri ve bakterileri yüzde 96,6 etkisiz hale getirdiği analiz edilen kumaştan maske, eşarp, fular, battaniye ve seccade de yapılacaktır.

60 YIKAMA BOYUNCA ÖZELLİĞİNİ KORUYOR

Üretilen kumaşın İngiltere’den onaylandığını ve 60 yıkama boyunca özelliğini kaybetmediğini vurgulayan Arlıer, şu detaylara değindi:

'Sağlık çalışanlarını nasıl daha fazla koruyabiliriz diye aslında yola çıktım. Tek kullanımlık ürünler dışında yıkanabilir, sürdürülebilir neler yapabiliriz diye düşündük. Bizim geleneksel dokuma teknolojimiz üzerinden çalışmaya başladık. Sonra buna antiviral ve antibakteriyel bir özellik nasıl kazandırabiliriz diye çalıştık. Bu süreçte bana birçok kişi olumsuz cevap verdi ancak Ümit Çelik bana olumlu dönüş yaptı. Biz onunla çalışmaya başladık. 7 Temmuz’da hazırladığımız kumaşın İngiltere’de ki bağımsız laboratuvarda antibakteriyel, antiviral olduğu yüzde 90 hava geçirmezliği, yüzde 100 su iticiliği ve terletmeme özelliği olduğu kanıtlandı. Kumaş 60 yıkamaya kadar bu özelliğini koruyor' dedi.

1 SAATTE VİRÜSLERİN YÜZDE 96,2’SİNİ ÖLDÜRÜYOR

Kumaşın fikri mülkiyet hakkı için Türk Patent Enstitüsüne başvuruda bulunduklarını aktaran ARGE ve inovasyon uzmanı Endüstri Yüksek Mühendisi Reşan Arlıer, 'Finansal acıdan baktığımızda yüzde 80 daha uygun. Bin çalışanı olan bir hastanede ortalama tek vardiya da 2 milyon TL gibi bir maliyet söz konusu. Bu kumaşların maliyetiyse 250 bin TL civarında. Hem sağlığımız hem paramız korunuyor. Bu kumaş Kovid-19 dahil olmak üzere tüm virüsleri öldürüyor. İlk 1 saat içerisinde yüzde 96,2 oranında tüm virüsleri etkisiz hale getiriyor. Virüs kumaşa değdiği andan itibaren kumaşın içerisinde ki özel kimyasal hücre zarını parçalıyor ve 1 saat sonra virüsün neredeyse yüzde 97’si etkisiz hale geliyor. Bunu 8 saat boyunca Kovid-19 hastalarıyla çalışan sağlık çalışanlarında düşündüğümüzde gerçekten koruyucu özelliği çok kıymetli. Özel bir teknikle geliştirildi bu kumaş. Dünyada bu özelliklerde ve bu teknolojide bir kumaş henüz geliştirilmedi' diye konuştu.

Kumaşı Koronavirüs pandemisinde hayatı kaybeden sağlık çalışanlarına ithaf ettiklerini söyleyen Arlıer, 'Bu inavasyonu mescitlerde, baş örtülerinde, bebek battaniyelerinde, iç çamaşırlarında ve ev tekstilinde değerlendirebiliriz' şeklinde önerilerde bulundu.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal