Koronavirüsten Sonra Çin’de Ortaya Çıkan Monkey B Virüsü Bir Kişinin Ölümüne Neden Oldu!

Yaklaşık iki yıl önce Çin’de ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan koronavirüs salgını henüz bitmemişken, yine Çin’de ortaya çıkan Monkey B virüsünden kaynaklı ilk ölüm gerçekleşti.

19.07.2021-18:04 - (Son Güncelleme: 19.07.2021-18:04)

Dünya bir süredir koronavirüs salgınıyla mücadele ediyor. Birçok kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Kobvid-19 salgını, yapılan aşı çalışmaları sayesinde, dünya genelinde kontrol altına alınmaya başlandı. Ancak Çin’den gelen son dakika haberine göre, ülkede Monkey B olarak adlandırılan yeni virüsün can kaybına neden olması, panik yarattı. 

YENİ BİR SALGIN  MI BAŞLIYOR?

Koronavirüsün ilk görüldüğü yerden yeni bir virüs vakası daha tespit edildi. Monkey B virüsü olarak adlandırılan bu yeni virüsünden hayatını kaybeden, 53 yaşındaki erkek veteriner akıllara ‘yeni bir salgın mı başlıyor’ sorusunu getirdi. 

Hindustantimes'de yer alan haberine göre, Çin’de bulunan Pekin kentinde 53 yaşındaki veteriner, bulantı ve kusma şikayetlerinden 1 ay sonra ateş ve nörolojik semptomlar yaşamaya başladı. 

Haberin detaylarında yer alan bilgiye göre 53 yaşındaki veteriner cerrah, mart başında ölmüş iki maymunu inceledikten sonra BV virüsüne yakalandı. Birçok hastane tarafından tedaviye alınan veteriner geçtiğimiz mayıs ayında hayatını kaybetti. 

VETERİNERİN TESTİNDE BV VİRÜSÜ POZİTİF ÇIKTI

Ortaya çıkan ilk vaka sonrası derinlemesine araştırmaya başlayan sağlık ekipleri, hastalığı tanımlamak için hastadan omurilik sıvısı, kan, burun sürüntüsü ve plazma dahil birtakım örnekler topladı.

Hastadan alınan örneklerin araştırma hastanesine gönderilmesinin ardından yapılan bazı testlerde, 53 yaşındaki veterinerde BV virüsünün pozitif çıktığı bildirildi.

Hayatını kaybeden hastayla yakın temasta olduğu düşünülen tüm yakınlarının testlerinin negatif çıktığı bilgisi paylaşıldı.

İZOLASYONU 1932'YE UZANIYOR

53 yaşındaki hastanın hayatını kaybetmesi sonrası bilim insanları, hastadan beyin-omurilik sıvısı örneği alarak çalışmalar yapıldı. Geçtiğimiz aylarda yapılan bu çalışmaların ardından yayınlanan sonuçlarda BV pozitif olduğu tespit edilen veterinerin hemen yakınları da aynı testlerden geçirildi ancak neyse ki korkulan olmadı ve hiçbirinin virüsü taşımadığı anlaşıldı.

BV virüsü olarak tanımlanan yeni virüsün ilk olarak 1932 senesinde Macaca ailesinden makak maymunlarına has 'alphaherpesvirinae virüs olarak tanımlanmış ve izole edilmişti. Virüsün direkt temas ve vücut sıvısı alışverişiyle bulaştığı ve ölümcüllük oranının yüzde 70 ila 80 arasında olduğu biliniyor.

Virüsün, veterinerler, hayvan bakım personelleri ve laboratuvar araştırmacıları için tehdit oluşturabileceğine dikkat çekildi. Uzmanlar bundan dolayı makak maymunlarıyla ilgili bilimsel çalışmalar yapan araştırmacıların BV virüsüne karşı dikkatli olmalarının ve laboratuvar koşullarının izlenmesi ve iyileştirilmesinin oldukça önemli olduğunun altını çizdi. 

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal